Úprava rotační třpytky

Při pohledu z okna a na stránky kalendáře zjistíme, že začátek přívlačové sezóny je ještě nějaký ten měsíc daleko. Většina z nás určitě tuto dobu půstu tráví údržbou svého rybářského nádobíčka, přehrabováním se v krabičkách a úpravou nástrah samotných. I my zimní měsíce využíváme k přípravě na nadcházející sezónu.

Rotační třpytka je bezesporu jedna z nejpoužívanějších nástrah při přívlači. Jelikož ne každá komerčně vyráběná rotační třpytka vyhovuje požadavkům, které od ní očekáváme, můžeme s ní více nebo méně experimentovat. Základní pravidlo je, že dobrá rotačka by se měla roztočit hned po dopadu na hladinu. Některé úpravy rotační třpytky mohou být pouze v podobě jednoduchého předělání nevyhovujícího háčku až po totální přestavbu třpytky samotné. Při této úpravě můžeme zvětšit či zmenšit křidélko nebo doplnit vhodný spouštěč záběru ve formě barevné korálky či wolframové kuličky. Dále pak můžeme změnit barevnost a hmotnost tělíčka dle našich požadavků.

Zvláště úprava hmotnosti má velký význam, ať již potřebujeme třpytku těžší pro delší náhozy a pro chytání v nižších partiích vodního sloupce a nebo lehčí pro dokonalý chod. Důležité je si dát pozor na její přetížení. Má-li rotačka příliš těžké tělíčko a k tomu lehký list, tak se křidélko ve vodě takzvaně přilepí a třpytka se netočí. Ani těžké křidélko k lehkému trupu není ideální. Za použití fantazie a zkušeností si můžeme vytvořit zcela nový a rybami neokoukaný model, kterému věříme (což je asi nejdůležitější) a který přesně vyhovuje daným podmínkám našim požadavkům.

Rotační třpytka se skládá:

  • Osa: tu tvoří nerezový drát, který musí být dostatečně pevný a tvárný.
  • Tělíčko: k tvorbě tělíčka můžeme použít nejrůznější materiály. Komerčně vyráběné třpytky mají většinou tělíčka z mosazi, ale lze s úspěchem použit korálky, tungsteny, olůvka a různé nerezavějící komponenty.
  • Roznašeč: Je to prvek, který je umístěný mezi tělíčkem a závěsem. Převážně má tvar oboustranného kuželu a slouží k tomu, aby na něm rotovalo křidélko.
  • Závěs: Pomocí něho rotuje křidélko na ose třpytky. Může mít oblý i hranatý tvar.
  • Křidélko: Mělo by být co nejlehčí, aby dobře rotovalo. K tomu nemalou měrou přispívá i velikost otvoru, kterým je prostrčen závěs.

Přivlač - Rotační třpytka - Popis dílů

FOTO 01: Věci potřebné k předělání třpytky.

Přívlač - Věci potřebné k předělání třpytky.

FOTO 02: Třpytky, které budeme upravovat

Přívlač - Rotační třpytky

1. jednu zatížíme tungstenem, který bude sloužit jako spouštěč záběru a zároveň nám rotačku zatíží
2. strojové tělíčko z mosazi nahradíme korálky

FOTO 03: Rozstřižení třpytek

Přívlač - Rozstřižení třpytek

Rozstřihneme původní osu rotačky a třpytky rozložíme na jednotlivé komponenty, které z větší části použijeme. Trojháčky vyměníme za kvalitnější Ownery.

FOTO 04: Ukázka drátu

Přívlač - Výroba třpytek

FOTO 05: Vytvoření oček

Přívlač - Úprava rotačky - Destička s hřebíkem

Pooužití destičky s hřebíčkem na vytvoření očka.

K výrobě nové osy třpytky použijeme tvrdý nerezový drát o průměru 0,5 nebo 0,6 mm (např. zubařský drát Osteofix). U délky drátků musíme počítat s rezervou potřebnou pro ohyb, navlečení tělíčka a vytvoření závěsného očka. Pro vytvoření koncového očka pro trojháček můžeme použít kleště s kulatými čelistmi nebo hřebíček přidělaný na destičce, kolem kterého drátek obtočíme.

FOTO 06: Trojháček + tělíčka

Přívlač - Trojháček a tělíčka třpytky

Do očka nasadíme trojháček a na něj navlečeme tělíčko, které musíme pevně stáhnout a dobře zajistit hnutím kratšího konce drátku nad tělíčkem. Zahnutý drátek ustřihneme co nejblíže k osičce.

1. zde jsme k původnímu tělíčku přidali barevnou tungstenovou kuličku
2. zde vzniká lehčí verze třpytky, tělíčko tvoří kovové a umělohmotné korálky

FOTO 07: Poskládané třpytky bez závěsného očka

Přívlač - Třpytky bez závěsného očka

Při další kompletaci je důležité zachovat správnou posloupnost jednotlivých komponentů. Nad tělíčko patří roznašeč a nad něj teprve nasadíme závěs s křidélkem. Mezi tělíčko a roznašeč můžeme vložit malý korálek, který nám zajistí, že roznašeč nebude drhnout o zahnutý drátek.

FOTO 08: Hotové třpytky 

Přívlač - hotové třpytky

Nakonec vytvoříme závěsné očko. Základ očka si opět natvarujeme malým hřebíčkem nebo kleštičkami. Následně očko uzavřeme 2 – 3 oviny drátku kolem osy třpytky a zastřihneme přebývající konec.

FOTO 09: Fixy na tunění třpytky 

Přívlač - Fixy na barvení listu třpytky

Poslední fází tunění rotaček je barevná úprava listu. K tomuto účelu můžeme použít (kromě vodovzdorné barvy a samolepící folie) lihové a průmyslové fixy. Ale myslím si, že je nejlepší provádět barevnou úpravu až u vody podle konkrétní situace.

FOTO 10: Upravená rotační třpytka Mepps

Přívlač - Rotační třpytka MEPPS

FOTO 11: Sada hotových rotačních třpytek

Přívlač - Sada hotových rotačních třpytek

1. duháková rotačka vyrobená skloubením náhradních dílů dvou špičkových výrobců (Mepps, Blue Fox)
2. zimní příprava na sezónu

FOTO 12: Jelec chycený na rotačku

Přívlač - Jelec tloušť




 

 

 





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura