Jak kompletně prochytat celou hloubku vody

Hustota materiálu, ze kterého je třpytka vyrobena, způsobuje to, že si třpytka zachovává svoje vlastnosti ve vodním proudu a je vystavena zákonu gravitace a nevyhnutelně se potápí směrem ke dnu. Z tohoto důvodu, žádná hloubka vody není nevhodná pro rybolov a pro toho, kdo zná, jak využít toho, co má.

1. Výběr váhy třpytky:

Existuje teorie, že pouze hydrodynamický tvar kovového listu třpytky a nebo síla proudu může způsobit rozdíly v době, po kterou je třpytka odnášena ke dnu. Ale protože třpytka je přivázána na vlasec, jehož průměr je vybrán ve vztahu k velikosti lovené ryby, vstupují do hry druhotné faktory, totiž vztah mezi velikostí / váhou nástrahy a odporovým faktorem průměru vlasce. Tudíž potápění třpytky č. 1 na vlasci o průměru 0,30 mm do požadované hloubky nám zabere více času. Naproti tomu, třpytka č. 4 na vlasci o průměru 0,14 mm bude klesat mnohem rychleji, ale bude snadněji utržena větší rybou.

2. Odhad délky hodu:

Není vždy nezbytné nahazovat daleko, abychom si dobře zachytali. Platí pořekadlo, že jednou musíme nahodit do střední vzdálenosti a dostat se do hloubky, jednou musíme nahodit velmi daleko a nechat třpytku před tažením klesat na volném vlasci. Klesání na napnutém vlasci značně zkracuje dosaženou vzdálenost. Vzdálenost a hloubka, ve které bychom chtěli lovit musí být volena ve vztahu k úhlu tažení, při kterém je třpytka nejúčinnější – nejdříve vodorovně potom svisle. Ideální a nejlepší je udržovat tažení třpytky rovnoběžně se sklonem dna jakékoliv zvolení hloubky.

3. Rozhodnutí, kdy začít navíjet:

Obyčejně, v hloubce několika metrů, je možné začít navíjení asi vteřinu po dopadu třpytky na vodní hladinu, ale pokud je nezbytné okamžitě zrychlit (ve velmi silném proudu), tak navíjíme v okamžiku dopadu. Ve větších hloubkách užijte metodu „odpočítávání“, která vám s jistotou umožní prochytání hlubších míst každým dalším hodem. Metoda spočívá v pomalém počítání od okamžiku dopadu (v pravidelných jednosekundových intervalech) a začínáme táhnout od 4 prvního nahození, od 8 druhého nahození, atd.

V blízkosti dna (dáváme pozor na úhel mezi vlascem a proudem) musí být věnováno více pozornosti držení třpytky výše a toho dosáhneme zvednutím špičky prutu výše. Také při rychlém tažení musíme věnovat pozornost kontrole a akci třpytky a cítit ji a tím udržovat vrcholné vibrace, ale toto platí jak pro klidnou tak i proudnou vodu. Kde je dno rybnatého místa plné vázek, nechme třpytku lehce se dotýkati dna, poté navíjejte zrychleně a zvedněte volnou smyčku, před následným neustálým zvedáním a skláněním špičky prutu, při kterém dochází k pozvedávání třpytky. Toto je dobrá cesta pro pokrytí celé hloubky rybnatého místa, kde je hloubka větší než 10 až 12 m – zvláště v jezerech a umělých nádržích. Stejný systém může být využit, když prochytávané řeky, které nejsou všeobecně tak hluboké, ale kde jsou proudy pomalejší a kde vstupují do větších hloubek.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura