Jakou barvu listu při lovu použít?

Pokud jsme se naučili správně využívat při rybaření vibrační signály, můžeme nyní přistoupit k práci se světelnými signály. Nejprve se věnujeme zastínění kovových částí, a protože víme, že kde je více světla, tam také musí být nejvíce jasná část třpytky (kterou je list) zastíněna.

Stupeň hodnot je následující: „stříbrná“ je-li slabé světlo (ráno, večer, zamračené počasí, zastíněná místa), méně čisté vody nebo temné vody, „zlatá“ je-li světlo intenzivní (v poledne) a pro čisté vody, „měď“ a „černá“ pro kompletní potlačení veškerých světelných blesků, když je světlo extrémně silné a pro křišťálově čisté vody. Když jsme prozkoumali a seznámili se se zrakovými signály, můžeme si nyní snadněji udělat představu o světelné intenzitě a charakterizovat ji výše zmíněnými stupnicemi kovových odstínů.

Ale tak jak brzy jsme si udělali představu o odstínech, skutečná realizace musí být rozšířena o pochopení barev, ale ne pouze zachycovaných predátorem, ale také velmi často hraje klíčovou roli jejich chování, týkající se zvýšení nebo potlačení signálů některých činností jako například útočného mechanismu. Víme, že toto není spouštěno pouze pocitem hladu, ale také agresivitou spojenou s obranou teritoria nebo sexuálním soupeřením, kdy každý fyziologický impuls má vlastní barevné signály. Barvy a motivy na Mepps listech nejsou simulujícími nebo ozdobnými signály – ony dopravují funkční vzkazy aktivující predátorovo rybí chování.

Základní kritéria, která vám pomohou při správném výběru barev:

Napodobuje světelné záblesky v dané situaci

„Stříbrný“ list v případě, že predátoři loví oukleje nebo plotice. „Zlatý“ pokud kořistí je okoun, střevle, hrouzek a tmavší listy, pokud je loven hmyz, larvy nebo nymfy.

Vezměte v úvahu barvu vody

Modrá (krystalově čistá), zelená (voda je zakalená řasami), hnědá (rašelinná, znečištěná, zakalená voda od zeminy). Barva okolní vody je rozhodující v konečném výběru barvy třpytky, která vytvoří jiný a kontrastnější efekt okolním stínům nebo směsici harmonických efektů. Vytváření nebo vyrovnávání kontrastních efektů je cesta, jak se přizpůsobovat změnám vnímání a vydráždění predátora.

Vezměte v úvahu teplotu vody

Ryby jsou chladnokrevné organismy. Jejich životní aktivita je vysoce ovlivněná teplotou vody, ve které žijí. Pro každý druh je typická ideální teplota, ve které jejich aktivita dosahuje vrcholu. Pod hranicí této teploty (chladná voda na začátku nebo konci rybářské sezóny) je rybí metabolismus na nízké úrovni. Pro probuzení a vyprovokování útoku jsou doporučovány velmi jasné třpytky. Nad hranicí ideální teploty (voda je teplá a sezóna je na vrcholu) jsou oči ryb více citlivé na světlo. Tehdy je čas tlumit světelné signály, aby nedošlo k odrazení predátorů.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura