Štika - podceňovaný úlovek na přívlač - 2. díl

Nové metody lovu, kvalitnější vybavení a nespočet nových nástrah nám v dnešní době dávají možnosti, o kterých se rybářům z dřívějších dob ani nesnilo. A to je také jedním z důvodů nárůstu úlovku velkých štik přívlačí. Dalším dobrým posunem pro tento lov se jeví nárůst soukromých revírů a režimem chyť a pusť. Na těchto lokalitách je tedy velká pravděpodobnost ulovení velkého dravce, neboť se všechny ryby pouští.

Měnit nástrahy se vyplatí

Nástrah pro lov velkých štik je dnes již velký výběr a tak se budeme věnovat spíše klasickým, osvědčeným tipům, které mě osobně umožnili nejeden krásný zážitek ze souboje s velkou štikou. Na řekách pod jezy používám nejvíce rotační třpytky a woblery s nimiž hlavně ze začátku sezóny prohazuji tyto partie.

Přívlač - Štika chycená na gumovou nástrahu

Rotační třpytky

Z rotaček se mi nejvíce osvědčili modely firmy Mapso. Jejich precizní chod, provedení i barevné kombinace je řadí z mého pohledu na našem trhu mezi hlavní favority. Pryč je doba kdy se používaly hlavně Mepsky, dnes je firem velký výběr a proto je potřeba důkladně vybírat při jejich nákupu. Rotačky španělské firmy Mapso splňují požadavky, které jsou na ně kladeny a vzhledem k jejich ceně je to momentálně třpytka No1.

Barevné kombinace ani tvar lístků rotaček není dle mého názoru při lovu štik až tak důležitý, postačí zkoušet světlejší a tmavší kombinace a do jejich „chutě“ se prostě trefit. Pokud je štika nablízku a číhá na kořist, tak je velká pravděpodobnost, že zaútočí jak na vrbový list, tak na klasiku v jakékoliv barvě.

Woblery

S woblery je to poněkud složitější a záleží, v jaké dané lokalitě se pokoušíte o lov. Na stojatých vodách a mělčinách řek se mi nejvíce osvědčili woblery bez lopatky, čili slidery. Jejich chod do strany a vynikající barevné provedení připomínající raněnou živou rybku upoutá pozornost nejedné netečné štiky. Nejvíce používám woblery water scout a to jak tipy slick tak také nové, dvoudílné modely snake jerk od této firmy. Jejich délka 12cm, váha 22g a ponor od 0,5-2 m představuje těžkou zbraň pro lov kapitálních štik v těchto lokalitách. Mezi další favority patří bezesporu woblery salmo a to především Exekutory, Whitefishe, Perche i modely s označením Pike, čili woblery věrně imitující menší štiku.

Gumové nástrahy

Mezi gumovými nástrahami jsou favority různé shady,kopyta i ripery a to především ve větších velikostech. Při lovu velkých štik bych doporučoval vláčení s velkými gumovými nástrahami z několika důvodů. Jedním z nich je samozřejmě pravděpodobnost ulovení větší štiky, ale daleko důležitější je skutečnost, že nám nástrahu nebudou dobírat štiky menší a tudíž zabráníme jejich pomyslnému poškození. Přívlač je sice disciplína velice sportovní, ale občas se prostě stane, že štika menší nástrahu zhltne hluboko a pak nám nezbývá než štiku přece jen těchto problémů zbavit. Velkou nástrahu malá štika nepozře, a pokud vůbec zaútočí, tak většinou z háčku spadne.

Můj TIP:
O chytrosti a vyzrálosti velkých zkušených štik není potřeba polemizovat, proto je nesmírně důležité neopomenout žádný detail a nepodcenit ani například vedení nástrahy. Víckrát nám štika nemusí dát šanci a přijdeme tím třeba o svou životní rybu. Často se mi stalo, že při tažení například gumové nástrahy ji velká štika sledovala až ke břehu, kde se majestátně otočila a už jsem ji nikdy nespatřil. Někdy postačí pozastavit vedení a nástrahu na pár vteřin nechat vyklesat na dno. Při jejím zvednutí a opětovném chodu štika z ničeho nic zaútočí a věřte, že celých těch pár vteřin co je nástraha bez pohybu na dně, naší pomyslnou oběť bedlivě a netrpělivě napnutá sledovala.

Háčky bez protihrotu

Kapitolou samo o sobě je používání jednoháčků bez protihrotu. Na některých revírech je to již běžná praxe a je to velice sportovní. Kromě toho, že štika nemá zapíchnutý druhý trojháček v oku, nebo sešitou tlamu soustavou těchto protihrotů a nám to ušetří dost času a nervů vyprošťování háčku z podběráku. Bezprotihrot vyklouzne perfektně jak z rybí hlavy, tak bez problémů i z naší síťky.

Přívlač - štika - Radim Křepelka  Přívlač - štika - Radim Křepelka

Doporučené revíry

Z nespočetného množství výprav za velkými štikami dnes již mohu potvrdit moje nejoblíbenější i nejúspěšnější lokality kde jsem se s těmito velkými rybami setkal já osobně nebo některý z mých kolegů. Nejúspěšnějšími řekami s trofejními kusy štik jsou bezesporu řeka Labe, Dyje, Lužnice, Berounka, Sázava i například Ohře. Podle mého názoru je řeka daleko čitelnější než například přehrada, ale rekordní úlovky tomu ze statistik nenapovídají. Obrovské štiky se již ulovili na Lipně, Orlíku, Slapech, Seči, Jesenici, Mušově, Vranově, Skalce a plno jiných menších revírech.

Já osobně bohužel, snad s výjimkou Lipna, nikdy na těchto větších vodách štiku přes metr neulovil a veškeré úspěchy mám vesměs na vodách menších. Samostatnou kapitolou jsou revíry soukromé, kterých je v dnešní době nespočet a tak stačí vybrat pouze ty nejhezčí a nejkvalitněji zarybněné. Vřele doporučuji například revír Hejlov, který byl vybudován před sedmi lety a již teď se pyšní úlovky ryb nad sto dvacet centimetrů a to je v tak krátké době neuvěřitelně úživná lokality s obrovskými, krásně zbarvenými a stavěnými rybami. Další z proslavené lokality je například jezero Vrbenský atd.

Porovnání lovu štik u nás a v zahraničí

Jak jsem již na úvod uvedl, mohu z vlastních zkušeností porovnávat lokality s velkými štika u nás i v zahraničí. Velice mě překvapil rozdíl mezi stavbou těla štik na našich revírech a štik například na Álandech. Ve zbarvení je také samozřejmě rozdíl a ve většině případů jsou štiky ze Skandinávie bohatěji zbarvené, ale musím na rovinu také napsat, že poněkud chudé. Nevím, jestli to je nedostatkem potravy na velkých Švédských jezerech, nebo chladnou vodou, ale v každém případě jsou štiky z našich vod podstatně tlustší a dosahují výrazně větších hmotností. Jde samozřejmě o procentuelní porovnání a vyjímky potvrzují pravidlo. Myslím, že můžeme být hrdi na „své“ zdejší štiky a do budoucna se dočkáme zcela jistě nejednoho rekordu a budeme konkurovat celé Evropě.

S pozdravem a přáním bohatých úlovků mnoha zubatých krasavic. Radim Křepelka





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura