Štika - podceňovaný úlovek na přívlač – 1. díl

Pro mnohé vláčkaře specialisty, je štika dravec hloupý, který Vám zaútočí na každou předloženou nástrahu. U menších exemplářů to bývá někdy i pravda, ale myslím, že přelstít velkou štiku k záběru vyžaduje kromě štěstí i dosti citu a umu. Před několika lety jsem o ulovení velké štiky slyšel pouze z doslechu a tak jsem se začal naplno věnovat lovu velkých štik přívlačí. Navštívil jsem i země tomuto lovu zaslíbené, jakými jsou země ve Skandinávii a tak mohu porovnávat rozdíly mezi lovem štik u nás a v zahraničí.

Přívlač - Štika - Radim Křepelka  Přívlač - Štika - Radim Křepelka

Nové metody lovu, kvalitnější vybavení a nespočet nových nástrah nám v dnešní době dávají možnosti, o kterých se rybářům z dřívějších dob ani nesnilo. A to je také jedním z důvodů nárůstu úlovku velkých štik přívlačí. Dalším dobrým posunem pro tento lov se jeví nárůst soukromých revírů a režimem chyť a pusť. Na těchto lokalitách je tedy velká pravděpodobnost ulovení velkého dravce, neboť se všechny ryby pouští.

Rybáři, kteří lov na soukromých vodách odsuzují z důvodu jednoduchosti tohoto lovu a neatraktivitě ryb mají z části pravdu. Je podstatně složitější ulovit velkou štiku na svazové vodě, ale určitě bych lov na soukromých vodách nezatracoval, je zde totiž velká pravděpodobnost a mnohdy několikanásobně vyšší ulovit svou životní rybu. Mohu Vás ujistit, že ulovení metrovky na soukromé pískovně, nebývá vždy snadným úkolem a její vylovení je nevšedním zážitkem pro každého rybáře.

Nepodceňujme vybavení

Prut

Při lovu těchto gigantů nesmíme podcenit naše vybavení a musíme být připravení na tuhou urputnou snahu ryby, která nechce souboj do posledního konce vzdát. Jakékoliv podcenění vinou nekvalitního vybavení nebo podcenění jeho kontroly může znamenat ztrátu životní ryby a hlavně jejího poškození nebo také újmu na našem vybavení. Proto také doporučuji použití dvoudílných kvalitních prutů, které nám umožní tlumit výpady ryby. O osvědčených modelech firmy Robinson se napsalo již mnohé, ale pokud toužíte prožít neopakovatelný zážitek z lovu štik a chcete si dopřát luxus zdolávání s trofejní rybou, doporučuji použít pruty St,Croix. Tyto modely prutů s vynikající rychlou akcí na náš trh dorazily ze zámoří a především v jejich domácí zemi USA jsou jedničkou na trhu.

Naviják

Adekvátní naviják k těmto prutům je o velikosti cívek 40, nejlépe s přední brzdou, ale kdo má raději brzdu zadní, tak bych upřednostnil také brzdu bojovou. Při prudkých výpadech, které štiky podnikají, aby se osvobodily ze sevření trojháčků, je bojová brzda velkou výhodou. Mezi navijáky je tradiční ozdobou většiny vláčkařů naviják Shimano, které je pro lov štik velice vhodné, jeho modely například s bojovou brzdou jsou na našem trhu bezkonkurenční.

Vlasec

Osobně upřednostňuji vlasec před splétanou šňůrkou a to především z důvodu jeho průtažnosti. Ryba podniká prudké výpady a pokouší se výskoky a trháním hlavou ze strany na stranu zbavit zaseknuté nástraze ve vnitř tlamy. Při použití šňůrky, která má skoro nulovou průtažnost, se dost často stává, že ryba nástrahu vyklepe, naproti tomu vlasec svojí průtažností výpady utlumí. Lanko je při lovu štik nezbytností a někdy je vcelku jedno, jestli je to wolfram nebo klasická ocel. Rozdíly jsou již na první pohled zřetelné a to je jejich síla a poddajnost. Wolframové lanka jsou daleko ohebnější a slabší čímž můžou opatrnější rybu přesvědčit, naopak lanka ocelová jsou pevnější a mají menší paměť při poškození (pokroucení).

Přívlač - Štika - Radim Křepelka  Přívlač - Štika - Radim Křepelka

Vlasec používám o síle 0,25 a většinou fluokarbon Robinson Primera, není to ale z důvodu opatrných záběrů, protože lanko je na konci před nástrahou a je stejně vidět, ale z důvodu odlesku světla při samotném vedení. Opatrná ryba se někdy může vyplašit, pokud nad ní vlaje vlasec, který odráží paprsky slunce a pak nedůvěřivě sleduje nástrahu, kterou k ní dotahujeme. Pokud rybu ale nic nevyplaší, okamžitě útočí na pomyslnou kořit a vůbec jí nevadí v momentě útoku lanko. Neméně nutnou součástí montáže je kvalitní obratlík s karabinkou do nosnosti 20kg.

Podběrák

Jednou z důležitých potřeb při lovu je velký „kaprařský“ podběrák a to hned z několika důvodů. Velkou štiku do něj bez větších problémů krásně vsuneme, aniž bychom ji poškodili a to i poté co se nacházíme kupříkladu na vyvýšeném břehu a nemůžeme do vody za rybou a podebrat jí rukou. Velká štika kolem metru může vážit i k deseti kilům a tak podebírání rukou není zrovna jednoduché, a pokud je rybář u vody sám je podstatně příjemnější navést rybu do podběráku. Poté sami bez pomoci položíme rybu na připravenou podložku, přeměříme, nafotíme a pouštíme opět z velkého podběráku zpět do jejího domova.

V dalším dílu si řekneme něco o nástrahách a revírech, na kterých štiky lovím. Přeji Vám mnoho bohatých úlovků a hodně zubatých krasavic. Radim Křepelka.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura