Rozhovor s Bertusem Rozemeijerem

Úspěšný vláčkař Bertus Rozemeijer je již několik let známý jako tester a spolupracovník společnosti Salmo. Právě z webových stránek polského výrobce woblerů Salmo (www.salmo.com.pl) jsme pro Vás přeložili rozhovor s Bertusem, který v něm popisuje počátky své kariéry, ale i jeho současné oblíbené techniky lovu a mnoho dalšího.

Kdo je Bertus Rozemeijer?

Bertus začal psát články o rybách již v roce 1980 a to na žádost nizozemského časopisu „Beet magazine“. Již před tím si však vybudoval mezi rybářskou veřejností dobré jméno chytáním kapitálních štik na muškařský prut. „Beet magazine“ je dceřinným časopisem „Blinkeru“, nejznámějšího evropského časopisu o rybaření. Krátce po zveřejnění jeho prvních článků napsal vlastní knihu o lovu štik, candátů a okounů. Během několika let bylo prodáno více než 19 000 výtisků této publikace. Od té doby byl Bertus žádaným autorem článků pro mnoho časopisů v Evropě, zejména v Holandsku, Německu a Anglii.

  

Od poloviny 80. let napsal Bertus Rozemeijer řadu knih o nástrahách a o lovu jeho oblíbených štik. Zároveň působil také jako konzultant ve společnostech Rapala a Shimano. V polovině 80. let začal používat pro lov candátů vertikální přívlač. V současné době se z ní stala jedna z nejefektivnějších a nejúspěšnějších metod na chytání velkých candátů v Evropě.

Během posledních sedmi let vytvořil Bertus svou vlastní řadu kvalitních prutů pro společnost Ultimate Hengelsport – jednu z největších výrobních a dodavatelských společností v oblasti rybářských potřeb v Evropě.  Již déle než 6 let spolupracuje s firmou Salmo na vyvíjení vysoce kvalitních nástrah pro lov dravců. Úzce spolupracuje také s Mann’s bait, kde se podílí na navrhování gumových nástrah na okouny a candáty. Největší láskou Bertuse Rozemeijera je štika – chytil jich nesčetné množství na mnoha místech Evropy a nezřídka se jednalo o úlovky překračující svojí váhou 20 kg.

Zdroj: http://www.salmo.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=70:bertus-rozemeijer&catid=36&Itemid=74&lang=pl

Rozhovor s Bertusem Rozemeijerem

Jaké rybářské metody jste používal na začátku své rybářské kariéry?
V sedmi letech jsem chytal na splávek cejny a plotice.

Jak dlouho chytáte ryby a jak dlouho vláčíte umělými nástrahami?
S umělými nástrahami jsem začal ve 14-ti letech. Od chvíle, kdy jsem ulovil první ryby na přívlač, chytám jinými způsoby rybolovu jen velmi zřídka.

Je lov s umělými nástrahami vaším nejoblíbenějším? Pokud ano, tak proč?
Odpověď je již v předchozí otázce, ale každopádně ano, přívlač mám velmi rád. Vláčkař musí být velmi šikovný, aby dokázal predátora vyprovokovat k záběru.

Pamatujete si vaši první rybu ulovenou na přívlač?
Samozřejmě, pamatuji. Byl to 50-ti centimetrový candát na rotačku.

Který druh ryb lovíte nejraději?
Candáty - někdy berou tak, že jich chytím i 50 za den, a všechny na umělé nástrahy. V létě je chytám na trolling a v zimě na jigy. Nejraději tedy podle mě znamená nejjednodušeji. Mým skutečným favoritem jsou ale samozřejmě štiky.

Jaké jsou vaše největší rybářské úspěchy a úlovky?
Ó, těch je velmi mnoho, mohl bych o tom napsat knihu. Největší štika měla 128 centimetrů. Největší candát 98 centimetrů, a v této velikosti jsem chytil dva. Nedelší sumec měl 190 centimetrů a pak následuje celá řada mořských ryb.

Můžete nám říct nějaký rybářský zážitek, na který nikdy nechcete zapomenout?

To by bylo na dlouho, ale slibuji, že sestavím seznam rybářských výprav, na které nezapomínám a vystavím ho na stránkách Salmo.

Kdy se začaly projevovat vaše první rybářské úspěchy?
To bylo, když jsem byl ještě malý chlapec. Chytal jsem ryby s kamarády a plnil jsem vezírky. Jako děti jsme dávali všechny ryby do vezírků, pak jsme je spočítali a vrátili zpět do vody.

Měl jste nějakého instruktora, nějakého „guru“, který vás učil techniku prezentace nástrah?
Ne, nikoho takového jsem nikdy neměl, všechno jsem se naučil sám. Později, asi v patnácti letech, jsem začal číst rybářské knihy a samozřejmě jsem se naučil mnoho nového.

Která jsou vaše oblíbená místa doma a v zahraničí?
Někdy je velmi obtížné na tuto otázku odpovědět. Výborně jsem si zachytal v Mexiku, zbožňuji Lake of the Woods. Mám rád švédské útesy, mnohem víc než kterékoli jezero v Holandsku, hlavně kvůli jejich kráse. Kdybych si měl vybrat jediné místo, pak by to byly právě švédské útesy.

Berete si domů ryby, které ulovíte? Pouštíte ryby, které jsou vysíleny velmi dlouhým bojem?
Všechny ryby pouštím zpět. Musíme to dělat, abychom si zachovali rybolov v Holandsku. Každou rybu si vyfotíme, díky tomu jsme schopní rybu znovu poznat. V mnoha případech jsme zjistili, že se vrácená ryba chytila i dvakrát až třikrát v průběhu roku. Každoročně nám přátelé ukazují i svoje fotky a pozorujeme, že některé ryby bývají chyceny velmi často. Zjišťujeme také, jak ryby migrují, jak rychle rostou, kde jsou jejich oblíbená místa atd.

Co si myslíte o filozofii „chyť a pusť“, která je dnes hojně podporována?
Podle mě je hloupé neaplikovat systém chyť a pusť. Za prvé trvá to asi deset let a víc, než je velká ryba v ekosystému nahrazena. Stejně tak je důležitá i její komerční hodnota. My v Holandsku chytáme ty stejné štiky již několik let. Většina rybářů je ochotna vynaložit spoustu peněz, aby chytili velkou rybu. Pokud nejsou úspěšní, mohou přestat chytat ryby. Díky chyť a pusť má každý rybář velkou šanci se s kýženou velkou rybou setkat. Když jste úspěšní, jste ochotní investovat více peněz, koupit si lepší pruty, větší množství kvalitnějších nástrah, lepší loďku a tak dál. V malé zemi jako je Holandsko, utratí rybáři více než 500 miliónů eur ročně, vytvářejí si tak vlastní pracovní místa a vlastní ekonomiku.

Kolik času vám zabere vytažení štiky nebo musky průměrné velikosti?
Štika nebo muska, dejme tomu 90-ti centimetrová, mi zabere dvě až tři minuty a další dvě minuty její odháčkování, focení a vrácení vodě.

Jak vylovujete ryby?
Všechny vylovuji rukou, nejčastěji za skřele.

Jak dlouho trvá vaše rybářská sezóna a co je vaším prvním cílem v novém roce?
V Holandsku sezóna začíná prvního června a končí prvního dubna. Z nějakých důvodů se nemůžu dostat přes 128 centimetrů. Chytil jsem tři štiky 127cm, a několik kusů mezi 120 – 125 centimetry. Takže mým hlavním cílem je 130-ti centimetrová šitka.

Jaké používáte při lovu svých oblíbených druhů náčiní?
Nejvíc používám jerkové pruty, ale také velmi rád muškařím. Pokud jsou jezera příliš „rozfoukaná“ a je obtížné udržet správný drift, používám trolling.

Jaká je vaše oblíbená metoda lovu štik, přívlač nebo trolling?
Přívlač.

Jaké návazce používáte při lovu dravců?
Momentálně experimentuji s fluokarbony. Když jsou kvalitní značky, jsou super. Také používám titanové lanko a mohu říci, že je tento materiál velmi spolehlivý.

Jaké nástrahy jste používal na začátku své kariéry?
Rotačky od firmy Ondex. Majitel rybářského obchodu se nade mnou vždy slitoval, protože jsem utrácel za nástrahy hodně peněz. Koupil jsem si každý víkend celou krabici třpytek a na konci měsíce, když mi došlo kapesné, mi dal zadarmo krabičku japonských obyčejných třpytek.

Chytáte jen na umělé nástrahy nebo používáte i přírodní?
Ó ano, používám i přírodní. Každý lovec štik má tolik možností zdokonalit svoje dovednosti ve všech rybářských disciplínách, že by bylo hloupé je nevyzkoušet a nezjistit, co je nejúčinnější.

Jaké typy umělých nástrah používáte nejčastěji?
To závisí na tom, kde chytám. Na kanálech a malých vodách rád používám mělce potápivý Salmo Perch. Podle mě je to jedna z nejdráždivějších nástrah, která byla doposud vyrobena. Na velkých vodách se spoléhám na Fatso a samozřejmě na Slider. Z počátku léta také rád chytám na hladinové nástrahy. Když vám jednou tato technika učaruje, je pak těžké vracet se zpět k normálním – často úspěšnějším – technikám.

Máte nějakého favorita? Pokud ano, kterého?
Přestal jsem používat Salmo Perch 12. Považoval jsem ho za neférový vůči štikám. Je třeba něco dodat?

Vaším favoritem je nástraha od Salma? Jaká je vaše oblíbená nástraha na štiky a musky a jaká na ostatní dravce?
Něco jsem již naznačil v předchozí odpovědi, ale rybařina není jen o chytání. Hlavní důvodem, kromě rybolovu, je zábava – vaše i vašich přátel. Když jde o zábavu, mám nejraději jerkování a používání hladinových nástrah.

Chytáte s jerky, glidery nebo něčím podobným, včetně pokerů? Pokud ano, jaké jsou tyto nástrahy a jaký účinek podle vás mají?
Ve skutečnosti jsou jerky velmi staré. Používali je už američtí indiáni. A kdo ví, kolik století. Faktem je, že jerky chytají hodně ryb. Kromě toho je chytání s nimi velká zábava. S touto nástrahou si může rybář vytvořit vlastní styl prezentace. A co se týče mě, jerkování a hladinové nástrahy tvoří 80% mého rybaření a díky tomu i mých ryb.

Která z vlastností nástrahy je podle vás pro ryby nejzásadnější – pohyb, vzhled, zápach, barva? Která je podle vás nejlepší barva?
Velmi důležitý je pohyb. Velkým plusem při jerkování je, že můžete vytvořit s nástrahou rozmanité akce, ale zároveň můžete vláčet výrazně pomaleji než s ostatními nástrahami. Barvy? Podle mě jen přírodní.

Jak si vybíráte nástrahu?
To záleží na ročním období a na rybě, kterou chcete chytat. Když lovíte candáty, tahejte nástrahy hluboko a držte se u dna. Štiky jsou shovívavější. Rád používám plovoucí nástrahy, ty které chodí asi ve dvoumetrové hloubce na větších vodách, a ty s mělčím chodem na kanálech, rašelinových jezerech a poldrech. Jen v zimních měsících a při lovu na hlubokých kanálech používám hlubokopotápivé nástrahy na trolling.

Jak velké jsou nástrahy, které nejčastěji používáte na štiky?
Hodně rybářů má tendenci lovit s velkými nástrahami. Nevidím důvod, proč používat skutečné obry. Nástraha jako Fatso je smrtelně účinná celou sezónu. Když chytím s Fatso více než 40 metrových štik za rok, vím, že nepotřebuji používat větší nástrahy. Dokonce jsem zjistil, že štiky se mohou krmit malými rybičkami na jaře, v létě hledají něco většího, na podzim zase drobotinu a ve studené zimní vodě opět cosi velkého.

Jak rychle vodíte umělé nástrahy?
Rád chytám štiky velmi pomalým tažením, Skinner a většina jerků mi to plně umožňuje. Ale když chytám ve slané vodě, navíjím velmi rychle, abych dostal mořské okouny a ještě rychleji když lovím tropické ryby, jako chňapaly, roosterfihe a karanxy…

Jak hluboko vedete nástrahy?
To závisí na druhu. Když se soustředím na candáty, chytám tak hluboko, jak jen to jde. V některých případech přidávám závaží, aby se nástraha dostala k rybám. Když jsem na štikách, málokdy lovím hlouběji než v pěti metrech.

Podle jakých kritérií si vybíráte konkrétní místo na jezeře?
Nejčastěji vyhledávám zarostlá místa, skály a jakékoli jiné vhodné úkryty pro ryby. Když nejsou vidět, používám sonar, abych našel místa jako kolmé srázy, pevné dno a překážky na dně.

Co uděláte, když se dostanete na místo?
Obyčejně chytám na známých místech dvakrát za den. Ve většině případů driftuji přes místo a potom jedu zpátky pomocí elektromotoru.

Máte nějaký speciální způsob prochytávání místa?
Ne vždycky. Časem svá oblíbená místa poznáte a víte jak na ně. Ale na začátku sezony, kdy ještě není vodní porost úplně rozrostlý, přiblížím se nejprve k vybranému místu, označím ho červenou bójkou a prochytávám jej několika drifty kolem značky. Značky mi pomáhají určit místa, kam házet a jak najet na další drift. Když je místo asi 100 metrů široké, používám tři bójky. Každý drift je asi 30 metrů široký, takže dělám asi tři až čtyři drifty postupně vedle sebe a udržuji loďku ve správném směru.

Na kolika místech v průběhu dne lovíte? Upřednostňujete spíš delší nebo kratší pobyt na jednom místě?
Nikdy nezůstávám dlouho na jednom místě. Když vím, že jsem tam neulovil žádnou rybu, je možné, že právě nežerou. Většinou se vrátím zpět tak za pět až šest hodin. Čas strávený na jednom místě záleží na jeho velikosti. Když je to jen malé skalisko nebo porost vodních rostlin, můžeme tam zůstat třeba jen 15 minut. Když je místo velké, může zabrat hodiny, než zjistím přítomnost krmících se štik.

Jaké vlastnosti by měl mít ideální rybář, který chytá vaše oblíbené druhy ryb?
Chodí přírodou s otevřenýma očima, ví jak zacházet po ulovení s rybami a usmívá se i po dvou dnech bez ryby.

Co ovlivňuje množství ryb, které ulovíte za den?
Počet piv za předchozí večer.

Ovlivňuje počasí a roční období počet ulovených ryb? Jestli ano, jaké je podle vás ideální počasí?
Ó ano, nejlepší dobou jsou pro mě týdny po zahájení sezony. Úspěch je také ovlivněn uměním řídit loďku, čistotou vody, její teplotou a tak dále. Ideální je jemný větřík, zamračeno a teplota vody od 13 do 16 stupňů Celsia.

Splétané šňůry nebo monofily?
Pletenky začínající na nosnosti 20 kilogramů na pevné cívce pro lehké nástrahy a mělké vody.

Používáte vymoženosti dnešní techniky: GPS, sonar, podvodní kameru?
Používám sonar a GPS. Pro moji práci potřebuji na lodi více místa pro fotoaparát, než pro nástrahy. Ale nezapomínejte, že vám stačí vzít hrst nástrah Salmo a zažijete fantastický rybolov.

Zdroj: http://www.salmo.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=156:bertus-rozemeijer&catid=40&Itemid=77&lang=pl





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura