Pstruhová přívlač aneb Jak přelstít pstruha

Správný čas lovu pstruha

Každý pstruhař ví, že nejvhodnější čas k lovu je brzy ráno, nebo k večeru.To se většinou krmí i větší ryby. Při lovu přes den raději vyhledáváme úseky řek z části zastíněné stromy, podemleté břehy s kamením. Ryby v těchto místech mají své úkryty. Tam je můžeme překvapit i za pravého poledne. Prochytáváme každý kámen v řece, břehové partie s větvemi ve vodě. Jsou to úkryty které mají pstruzi obzvláště rádi. Na pstruhovkách zarostlých travou se tvoří oka čisté vody. Tam často směřuje moje nástraha.

Přívlač - Pstruh obecný  Přívlač - Pstruh a Jožka Foltýn

Jak se obléci a chovat u vody?

Začnu paradoxně s tou nejobyčejnější radou. Doporučuji na lov zvolit vhodné oblečení. Svůj oděv přizpůsobit přírodě, abychom byli co nejméně viditelní. Dnes již nezbytnou samozřejmostí jsou i polarizační brýle. Bez nich nedokážeme správně přečíst vodu. Pstruzi jsou velmi plaší dravci a našim nevhodným přístupem k samotnému lovnému místu si je můžeme rozplašit. Důležité je postavení slunce na obloze. Rybářův stín je dokáže znervóznit a potom se nemusíme dočkat žádného záběru. Při chytání ze břehu je dobré využívat stromy,keře a to tak aby o nás ryba věděla co nejméně. Při brodění postupovat tak, abychom nedělali vlny, ty také dokáží pstruhy upozornit na naši přítomnost.

Jaké nářadí použít na pstruhy?

Vybavení na lov pstruhů na řekách by mělo odpovídat její velikosti a síle proudu. Na malé potoky vláčáky 160 až 180 cm. S malým navijákem a vlascem 0,12-0,14mm. Na větších řekách používám pruty rychlejší s citlivou špičkou. U mě je favorit Areal nebo Stage od Norstreamu. Naviják musí mýt dobrou citlivou brzdu. Výpady větších jedinců jsou velmi rychlé. Na velkých řekách jako Vltava, Ohře nebo slovenský Váh, prut o délce 200 – 240cm. Naviják velikost 2500, který nám umožní delší hody. Prut by měl mít tvrdší akci abychom na delší vzdálenost dobře zasekli. Doporučuji pruty s gramáží 3 15g nebo 5-20g.

Jaké používat typy nástrah?

V základní výbavě nesmí chybět rotačky,wobblerky a gumové nástrahy. Rotačky používám velikost 00- 2. Vše podle velikosti lovené ryby a daných podmínek. Na pstruhovkách jsou osvědčené spíše matnější odstíny. Wobler velikosti 2- 5cm, převážně plovoucí nebo splývající, odstíny přírodní. Jen do kalnější vody doporučuji barvu výraznější. Nymfy od Berkley v šedém a olivovém odstínu a černé smáčky na prochytání na hlubších tůních. Někdy překvapím netečného pstruha červeným nebo oranžovým twisterem. Můj typ je šedá nymfa s černou hlavičkou, nahozená na okraj tůně kde pstruzi číhají na svou kořist.

Přívlač - Pstruh duhový  Pstruhová přívlač - Jožka Foltýn

Jak zacházet s rybou?

Samozřejmostí správného pstruhaře je lov na háčky bez protihrou. Často se stává, že takto opatřená nástraha rybě sama v podběráku vypadne z tlamky a já na rybu nemusím vůbec chytat. Výborné háčky jsou trojháčky Owner bez protihrou a jednoháčky Hanák. Já osobně používám podběrák pouze s pogumovanou síťovinou a na rybu šahám jen mokrou rukou. Jak se dneska k rybám budeme chovat, podle toho si zachytáme za pár let. Správným chováním u vody a šetrným zacházením se samotnými pstruhy se nám podaří zachovat pěkné pstruhové revíry i pro další generaci.

Krásné chvíle u vody přeje Jožka Foltýn.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura