Pstruh duhový - III. díl

Třetí díl Pstruha duhového se věnuje technikám lovu duháka na woblery, gumy a umělé mušky. Tímto dílem se s vámi seriál o této rybě loučí, takže Vám do dalších pstruhových sezón přejeme hodně úspěchů a bojovných protivníků na druhém konci vlasce.

Na co a jak se dá ještě chytit duhák

WOBLERY

Přívlač - WobleryWoblery jsou nástrahy, které k nerozeznání dokážou imitovat živou rybku, ale u duháků jde zejména o jejich agresivní pohyb. Tvar lopatky určuje výkyvy do stran, tedy pohyb nástrahy. Délka a úhel lopatky, který svírá s tělíčkem woblera, určují hloubku, ve které je možné s nástrahou pracovat. Po výběru woblera se správným chodem je dalším faktorem úspěchu správná barva. Barevná škála u woblerů je velmi pestrá, od dokonalých imitací rybek až po fantastické modely v křiklavých barvách (FT, RH, …).

Většina záběrů přichází právě tehdy, když něco měníme – rychlost navíjení, pohyb, hloubku. Střídají se období, kdy duháci loví nade dnem, ve sloupci nebo těsně pod hladinou. Tomu pak musíme přizpůsobit nástrahu a způsob vedení. Po nahození začneme navíjet vlasec nejprve stejnoměrnou rychlostí a postupně ji měníme. Větší množství záběrů zpravidla bývá, když se rychlost navíjení mění častěji, ale hlavně, když se zpomalí. Účinným trikem je z ničeho nic přestat navíjet. Wobler je v pohybu jen ze setrvačnosti a stoupá k hladině (při použití plovoucího modelu) a právě v této chvíli na něj ryba zaútočí.  Když se ryba stává ochytanou nebo se pohybuje ve sloupci a o nástrahy u dna nejeví zájem, je dobré použít splývavé woblery. Jedná se o woblery, které po zastavení navíjení zůstanou stát ve stejné hloubce. Ani nestoupají k hladině ani neklesají. Nástrahy z této skupiny nabízejí široké množství experimentů s jejich vedením.

GUMY

Přívlač - Gumové nástrahyLov pstruhů si bez nich snad ani nedovedu představit. Smáčci, nymfy, ráčci, vosí larvy, červi, twistery, mikrotwistery, banja. Největší výhodou měkkých nástrah je možnost extrémně pomalého přitahování. Gumové nástrahy nabízí mnoho způsobů nastražení a tím i nejoptimálnější prezentaci nástrahy. Jenže ryby berou každý den jinak a lovec se musí přizpůsobovat daným podmínkám. Gumy můžeme nastražit na jigovou hlavičku, na streamerový háček s brokem, s průběžným olůvkem, na nadlehčenou hlavičku, na boční přívěs, marmyšku a sbilurina.


Není důležitý jen výběr barvy a velikosti gumy, ale i volba správné hlavičky. Dají se použít hlavičky olověné nebo tungstenové. Čím je hlavička lehčí, tím lepší. Nejlepší je použít hlavičky s hmotností 0,5 – 3 g, maximálně 5 g. Tungstenové hlavičky si můžete udělat sami nalepením wolframové kuličky na streamerový háček. Můžete vytvořit různě těžké hlavičky s různými velikostmi háčku a s širokou paletou barev tungstenových kuliček. Olověné hlavičky jsou o poznání větší, ale i levnější. Pro vylepšení chodu je dobré místo klasické jigové hlavičky použít streamerový háček a zátěž (broček) umístit asi 20 cm před nástrahu.

Velmi důležité je použití co nejtenčího vlasce. Čím je vlasec tenčí, tím se nástraha chová přirozeněji. S překvapivým úspěchem můžeme při lovu duháků využít sestavy drop-shot. Se smáčky se pak pod vodou dají dělat doslova kouzla. Pro ryby je velmi zajímavé a neodolatelné i použití nadlehčené hlavičky. Tu si každý může vyrobit z nadlehčené pěny, kterou osadí kratším nebo delším háčkem podle použití nástrahy (smáček, nymfa, mikrotwister …). Nástraha se pak neustále pohybuje ve sloupci a zvolenou délkou návazce (vzdálenost mezi zátěží a hlavičkou) volíme její výšku nade dnem. Mikronástrahy na speciálních hlavičkách

Přívlač - Gumové nástrahy a JigyGumové nástrahy mají jednu nevýhodu. Na rozdíl od tvrdých nástrah (třpytky, woblery) se u nich musíme potýkat s větším množstvím nedobraných záběrů. Stává se, že ryby za nástrahu jen popotahují a nedobírají ji. Bývá účinné nástrahu zmenšit. U nymfy klidně ostříhat nožičky nebo u twisterů i celý ocásek. Pstruzi při záběrech do nástrahy často zobou, až ji stáhnou do obloučku háčku. Pro tyto případy nástrahy přilepíme sekundovým lepidlem k hlavičce.

Na nasazené ryby používáme gumy v barvě bílé nebo fluorescenční (růžové, oranžové, žluté, fluo zelené …), čerstvý duhák nepohrdne výraznějšími modely. Pokud jsou pstruzi v revíru už delší dobu, je lepší používat gumy v přírodní barvě (motor oil, černá, černá v kombinaci se zlatou …). Ona vůbec i malá změna v barvě a velikosti umělé nástrahy může přinést kýžené ovoce. Musíme mít na zřeteli, že někdy nefunguje stále stejný pohyb nástrahy. Je třeba se přizpůsobit daným podmínkám a okamžiku.

VLÁČENÁ MOUCHA

Při vhodných podmínkách je lov pstruhů s vláčenou mouchou velmi účinný. Když je pstruh duhový ochytaný, v revíru je déle a viděl nepřeberné množství vláčecích nástrah, stává se moucha tím nejlepším řešením. Typická muškařská nástraha se dá přívlačovým prutem prezentovat několika způsoby. Dají se použít mouchy navázané na tungstenech, které mají sami o sobě váhu jak malá jigová hlavička. Taková moucha se dá vláčet přískoky po dně nebo Muškyse dá velmi dobře použít na vyťukávání.

Přívlač - Vláčená mouchaDále je to moucha zatížená bročkem. Broček je umístěný asi 15 – 20 cm před muškou. Při popotahované u dna broček zvedne kal, který upoutá pozornost a následně do něj vpluje moucha. Ale také se dá rychleji přitahovat u hladiny. Páter noster – na bočním návazci cca 10 cm je navázána moucha a dole na konci je umístěna zátěž. Po nahození necháme zátěž klesnout na dno a pomalu přitahujeme. Nadlehčená moucha (bobina) – před nadlehčenou mouchu umístíme zátěž asi 30 cm.

Můžeme použít muškařské bobiny a nebo lurky nadlehčené pěnou. Po nahození pomalu přitahujeme, při povolení vlasce se začne muška vznášet ve vodním sloupci. Sbirulino – moucha tažená za sbirulinem je opravdu nebezpečná zbraň. Podle použitého sbirulina si můžeme zvolit, v jaké hloubce chceme chytat, protože pstruzi se shromažďují v určitých hloubkách podle teploty vody a ročního období. Pomocí sbirulina můžeme lehké mouchy dostat až na vzdálenost 50 m, což oceníme, když se pstruzi zdržují v prostředku nádrže.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura