Pstruh duhový – II. díl

Na co a jak lovit duháka

V pořadí již druhý díl série o pstruhovi duhovém nese podtitul Na co a jak ulovit duháka. Následující článek však díky množství informací, které Vám chceme o lovu této ryby sdělit, pojednává pouze o chytání na třpytky, tedy rotačky a plandavky. O ostatní techniky lovu Vás samozřejmě nepřipravíme a podělíme se o naše zkušenosti v dalším pokračování, které vyjde již brzy.

PLANDAVKA

Tento ohnutý kousek plechu dostal jméno podle svého charakteristického plandavého pohybu, který je pro duháky naprosto neodolatelný. Pohyb plandavek spolu s působením světla umožňuje nástrahám vysílat odrazy. Tvar (ohyby, otvory, vroubkování) určuje nástrahám způsob cesty vodou. Podle tvaru a prohnutí listu můžeme přibližně určit způsob pohybu konkrétní plandavky. Protáhlé tvary třpytek pracují i při pomalém tažení, ale musíme přitom brát na zřetel i váhu plandavky. Protože větší hmotnost třpytky při pomalém vedení znemožňuje její atraktivní chod.

K lovu pstruha duhového můžeme podle situace použít plandavky ve velikostech 1 – 10 cm. Barevné provedení plandavek je nekonečné. A právě u duháka je někdy barva naprosto rozhodující. Samozřejmě klasika – stříbro nebo měď - chytá skoro vždy. Ale rybám, co jsou ve vodě krátkou dobu, se více líbí fluoresenční barvy.  Mezi agresivní duhákové barvy patří bílá, fluo-růžová, oranžová, zelená, FT – fire tiger a jejich kombinace. Barvu černou, měděnou až zašlou, stříbrnou je lepší nasadit, až se duhák stává opatrnějším.

Pomocí prutu a rychlosti navíjení držíme plandavku v rozličných hloubkách. Na každou plandavku se chytá jinak. Některé stačí jen táhnout, jiné potřebují oživovat poškubáváním. Plandavku při chytání duháků můžeme vést velmi pomalu nebo extrémně rychle. Dobře funguje rychleší přitáhnutí s následným propadem na napnutém vlasci bez navíjení. Některé plandavky jsou vyrobeny tak, že se pohybují nepravidelně – během přitahování se kymácejí vodou, ale v pravidelných intervalech se odklánějí k jedné straně. Tento nepředvídatelný pohyb z nich dělá opravdového „zabijáka“. Pstruh sleduje plandavku i delší dobu, jakmile změníte chod nebo směr vedení nástrahy, pak teprve zabere, někdy to může být skoro až pod nohama.

Dají se s ní spolehlivě chytat ryby, které se drží ve středu nádrže. Plandavka s protaženým tvarem dovoluje delší náhozy, ale duhák je ryba vybíravá a někdy místo větších preferuje plandavky malé.  S těmi se hůř nahazuje do dálky, ale dají se vylepšit tungstenem. Buď se nalepí na vnitřní stranu plandavky (částečně zhorší chod) nebo se dá přidělat na obratlík s karabinkou. Při chytání pstruha duhového na plandavku je asi nejlepší fáze dopadu a propadu. Je dobré co nejrychleji po dopadu nástrahy na hladinu vrátit překlapěč navijáku a dopnout vlasec, abychom nepromeškali záběr. Při záběru pstruha na větší vzdálenost po záseku skloníme špičku prutu k hladině a tím částečně znemožníme rybě výskoky a následné vypnutí. Snížit ztrátovost ryb z plandavek můžeme také záměnou trojháčku za jednoháčky. Tyto jednoháčky se dají zatraktivnit například přidáním nymfy nebo mikrotwisteru.

ROTAČKA

Rotační třpytky jsou další oblíbenou nástrahou pro lov pstruha duhového. Hlavní roli má tvar rotačního listu. Existují dva základní tvary: aglia a long (vrbový lístek). U longu pracuje křidélko pod hodně malým úhlem s malou frekvencí rotace. Aglia pracuje pod hodně velkým úhlem, tvar křidélka klade ve vodě velký odpor a je vhodný pro stojaté vody.

Na rotačky klademe velmi vysoké nároky, měly by se roztočit hned na první otočení kličkou navijáku a neustále rotovat i při velmi pomalém vedení. Také je velice důležité tělo třpytky – jeho tvar, barva a především váha. Velmi často právě špatně vyvážené tělo třpytky způsobuje její nefunkčnost.

Používáme rotačky o velikostech 0 – 1, někdy i menší. K lovu pstruhů duhových se dají velmi dobře využít i zvukové rotační třpytky. Tělíčko má tvar zvonečku, v němž rotuje mosazný pastorek, který vyvolává ve vodě vlnění o nízké frekvenci a ryba ho vnímá jako šum. Myslím si, že velmi dobré pro lov duháků jsou zvukovky od Vibraxu, i přes jejich velikost jsou lehké a dobře se točí i za pomalého tažení. Zvukovky jiných výrobců se mi zdají těžší a za pomalého tažení jdou více do hloubky.

Rotačka si na rozdíl od plandavky drží dráhu vedení a díky tomu se nestává tak často, že ji dravec mine. I při přívlači s rotační třpytkou se musíme přizpůsobit dané situaci. Někdy nástrahu musíme vést ve vodním sloupci nebo naopak jindy u hladiny. Při vedení rotační třpytky u hladiny máme zvednutý prut a snažíme se jím vést nástrahu v požadované hloubce. Když se blížíme ke břehu, zpomalujeme rychlost navíjení a třpytku vedeme těsně nade dnem, přičemž jí občas jemně zavadíme o dno. Přestože hlavní role patří technice vedení, také barva je důležitá a nesmí se podceňovat. S barvou je to stejné jako u plandavek, ze začátku fluorescenční, stříbrné a později barvy méně výrazné až tmavé.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura