Přívlač s metodou Texas a Carolina Rig

Obě metody Texas a Carolina fungují na jednoduchém principu. Před nástrahou je na návazci umístěno volně pohyblivé olůvko, tzv. Flip´n Sinker. U Texas metody je olůvko přímo u háčku, u metody Carolina je mezi olůvkem a háčkem umístěn krátký návazec. Olůvko spadne na dno jako první, následováno nástrahou, která se téměř ve stavu bez tíže pohybuje vodním sloupcem. Při následném pocuknutí klepne olovo do skleněné perly umístěné mezi olůvkem a háčkem a vydá výrazný akustický efekt.

Kombinace těchto dvou impulzů všechny dravce bez výhrady téměř magicky přitahuje. Většinu záběrů budete mít v klesavé fázi, ale pozor, i při pocuknutí může následovat tvrdý útok! Zvolenou délkou nástrahy se můžete věnovat lovu všech známých dravců, od okounů po sumce.

Texas Rig

Přívlač - Metoda Texas Rig

Carolina Rig

Přívlač - Metoda Carolina Rig

Háček je do nástrahy umístěn v přední části. Kritici budou odkazovat na neproměněné záběry. Kdyby se u těchto metod nepoužíval Flip´ n Sinker, měli by tito kritici pravdu. Ale prakticky ničím nezatížená nástraha je dravci atakována bez nejmenšího podezření a je většinou kompletně inhalována. Kombinaci velice pomalého pohybu nástrahy a prudkého zrychlení dravci velice těžko odolávají. Obrovskou výhodou této metody je její možná prezentace i v zarostlých oblastech!

Vedení nástrahy je velice podobné klasickému jigování. I zde se nástraha pohybuje při dně krátkými přískoky. Rozhodující rozdíl je v klidové fázi, tedy po dopadu Flip´n Sinkeru na dno. Zde je třeba několikasekundová klidová fáze, během níž nástraha klesá ke dnu. Poté následuje další impulz ze strany rybáře a už vzpomínaný zvukový efekt, vydaný úderem olůvka do skleněné perly. I zde by měl zásek následovat s minimálním zpožděním. V letošním roce přichází Jackson na trh s prutem STL Pro Texas´n Carolina. S ním máte v ruce ideálního pomocníka při lovu těmito fascinujícími technikami.

Akce metody Texas + Carolina

Přívlač - Carolina a Texas Rig

Nezbytné komponenty:

  • Nástrahy na TC mají většinou červovitý tvar nebo připomínají ráčky či kraby. Některé modely jsou vybaveny ocasní lopatkou, která vydává dodatečné vibrace. Asi nejdůležitější vlastností těchto nástrah je speciální gumová směs, která rozhoduje o úspěchu či neúspěchu.
  • Háčky jsou vyvinuté speciálně pro tyto metody. V závislosti na velikosti nástrahy se používají různé velikosti háčků.
  • Návazec u Carolina Rig je dlouhý 20 až 50 cm. Musí být pro ryby opět velice nenápadný, skusuvzdorný a mimořádné odolný proti oděru. Z tohoto důvodu doporučujeme použít materiál Hard Mono.
  • Olůvka pro TC se nazývají Flip´n Sinker. Jejich hmotnost závisí na hloubce, síle proudu, apod. Olůvka musí mít dostatečně široký a nekompromisně hladký vodící kanálek, který nepoškodí použitý návazec. Zde se nevyplatí šetřit!
  • Perly používané u TC techniky jsou výhradně skleněné. Plastové perly se neosvědčily. I zde je důležité používat speciální perly s dostatečně velkým průměrem vodícího kanálku, aby jste předešli poškození šňůry.

Mnoho štěstí s metodou Carolina a Texas
vám přeje Jiří Karásek

www.naprivlac.cz





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura