Labští sumci na woblery - 2. část

Mnoho rybářů se mě u vody ptá, zda-li na sumce použít vlasec nebo pletenou šňůru. Abych řekl pravdu nevím jestli dokážu na sto procent doporučit to nebo ono, ale můžu Vám předložit dle mého názoru klady a protiklady.

Sumčí přívlač - Radim Křepelka s úlovkem

Vlasec nebo pletenka?

Pletenka má jak víme daleko menší a nebo lépe řečeno nulovou průtažnost a tím pádem máme přímý kontakt s nástrahou a posléze i rybou. Vlasec zase daleko více pruží a funguje tím pádem jako jakýsi amortizér ale při větším průměru by mohl docílit kratších hodů než slabší pletenka. Díky pletence můžeme přijít o méně nástrah neboť má samozřejmě při stejných průměrech daleko větší pevnost a stává se při vyprošťování, že dříve povolí trojháček na nástraze než že ji utrhneme. Problém nastává při uvíznutí nástrahy za kmen, když vláčíme z lodi a ještě hůře z boutu. To pak, jak vypravují kolegové nastává situace, že se loď a bout skoro až převrací a nástraha nejde utrhnout.

Zásadou je hlavně netrhat pletenou šňůru holou rukou, ale použít například, větev, klacek nebo pádlo na které se pletenka omotá a pak se utrhne. Zamezí se tím zraněním s tím souvisejícím, jako jsou v nejhorším případě uříznuté prsty. Dalším problémem je zamotání pletenky a následný uzel, po jehož dotažení se uzel těžko rozmotává a stává se že můžeme dvacet metrů pletenky s přehledem vyhodit. Osobně tedy dávám přednost vláčení s vlascem a to z důvodu výše uvedeného pružení a to hlavně u vláčení s prutem o gramáži do 80g. Používám vlasce průměrů 0,28 až 0,35 dle potřeby dalekých hodů, velikosti tušených ryb i možnosti vázek, naopak pletenku používám při lovu s prutem 150g a těžkými nástrahami. Tolik nahrubo k vybavení a nyní několik drobných tipů, které nám mohou pomoci při zdolávání sumců.

Pár drobných tipů jak na sumce?

Jistě jste již mnohokrát zaslechli vyprávění kolegů o nezastavení sumce, nebo o několikahodinovém marném souboji s „králem Labe“. Kromě abnormální velikosti ryby a nepřipraveností na tento lov, je to také zdoláváním sumců a to hlavně v proudných partiích řek. Pokud při záběru a následném záseku rybě okamžitě povolíte a necháte ji využít svoji síly, tak například v proudu Vám v žádném případě nedá šanci poznat její velikost a z toho také pak vznikají báje a povídky o třímetrové rybě.

Sumčí přívlač  Sumčí přívlač

Troufám si tvrdit, že s výše uvedeným vybavením můžeme zdolat i toho bájného dvoumetrového sumce na přívlač, pokud ovšem využijeme kvalit a možností tohoto vybavení přímo úměrně k váze a síle ryby. Povídky o tom že ryba okamžitě po záseku zalehla a nešla zvednout ode dna, jsou nepravdivé a smyšlené. Sumec zalehne pouze v případě, že mu to dovolíme a pokud zalehne, měli bychom ho bez větších problémů opět zvednout a donutit k dalším výpadům.

Zdolávání sumce

Samotné zdolávání tedy probíhá tak, že se snažíme co nejrychleji rybu přitáhnout z proudu. Například do tůně pod vašimi nohami a pak si s ním můžeme hrát třeba půl hodiny, nežli ho unavíme. Samozřejmě, že se vše odvíjí od velikosti ryby a nesmíme tedy za cenu poškození vybavení naší sílu přehnat, vše je potřeba brát s rozumem a citem, ale určitá hrubá síle je zde v každém případě potřeba.

Pro příklad uvedu, že zdolání sumce kolem 120cm trvá cca 15-30 minut a sumce kolem 150cm 30-45 minut. Tyto časy jsou zprůměrovány, neboť záleží na okolnostech zdolávání. Sumec svými výpady mlátí ocasem do vlasce, tak zvanými „kopanci“ a hlavně před koncem zdolání je seštelovaná brzda velice důležitá. V konečné fázi zdolávání se také dělá nejvíce chyb a mnoho rybářů díky tomu přichází o úlovek. Velice důležitá je také fáze vylovení, kdy je potřeba při přitažení ryby nejdříve jakýsi dotyk na tělo ryby po kterém následuje jeden z posledních výpadů a toto opakovat třeba ještě jednou než ryba nezůstane bezvládně ležet a poté může přijít na řadu samotné vylovení.

Sumčí přívlač - Vylovení sumce  Sumčí přívlač - Uchopení sumce 

Pokud bychom se ryby před vylovením nedotkli a uchopili ji okamžitě za spodní čelist, mohlo by se stát, že se ryba lekne a z posledních sil zabere a my i s trojháčkem v ruce poputujeme za ní do vody. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že trojháček v ruce vražený až do kosti a ryba na druhé straně není nic příjemného. Nejvíce těchto příhod se stává u podcenění vytažení hlavně u sumců menších velikostí, kteří jsou nejvíc „živí“.

Takže nyní nám již zbývá pevně uchopit sumce v rukavicích nebo bez za spodní čelist a jakýmsi zapáčením rybu bez větších problémů vytáhnout do lodi, na břeh nebo podložku. Postačí už pouze vypnout čelovku abychom neoslnily fotografa, pustit rybu a přát si další neméně pěkný úlovek.

Loučím s přáním mnoha kvalitních zážitku z lovu sumců. Radim Křepelka.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura