Kayakfishing - vybavení pro kayakfishing - 2. část

Rybaření z kajaku je pro mnohé rybáře záhadou, není úplně jasné co všechno je na kajaku potřeba. V tomto článku se dozvíte základní věci o specifickém vybavení, které je na kajaku potřeba. Také se budeme zabývat základními vlastnostmi kajaků a tím jak tyto vlastnosti ovlivňují výběr kajaku.

Pádlo

Kajakové pádlo je nejefektivnějším pohonem lodě vlastní silou, to už věděli i eskymáci. Při koupi pádla musíme brát v potaz několik věcí:

  • Délka pádla: i ti nejmenší rybáři by neměli kupovat pádla kratší než 200 cm. Obecně platí: čím širší kajak, čím vyšší sezení v lodi a čím vyšší člověk tím delší pádlo. Já při výšce 193 cm používám pádlo 250cm dlouhé a je to tak akorát. Nejlepší je však vyzkoušet. Platí také, že s delším pádlem si méně cákáte vodu.
  • Tvar listu: pro chytání na nádržích a jezerech, kde potřebujete spíše urazit delší vzdálenosti, doporučuji štíhlé protáhlé listy (např. TNP Sea), znamená to větší frekvenci pádlování, což oceníte. Pro řeky a zarostlá místa spíše širší list s větším záběrem (např. TNP Assymetric), ten se hodí při jemném manévrování např. pod převislými větvemi a v jiných složitých terénech.
  • Úhel listů: listy na kajakovém pádle mají určitý úhel. Pokud máte úhel 0°, znamená to že oba listy na pádle jsou stejně orientované. Tento úhel se téměř nepoužívá, leda pro extrémní kajaking např. vodopády, surfing na vlnách apod. Pro naše účely je ideální úhel od 45° do 90°. Sám používám 45°, ale hodil by se mi větší… tak 60°. 
  • Pravé-levé pádlo: Obecně lze říci, že praváci používají pádla pravá a leváci pádla levá. Tzn., že pravák drží pádlo pevně pravou dlaní a žerď protáčí v dlani levé. Pro leváky platí výše popsané obráceně. Obecně je ale pravda, že s jakým pádlem začnete s tím také pádlujete.
  • Materiál: Jednoznačně doporučuji karbon, je sice dražší, ale při délkách pádel kolem 230 cm je už váhový rozdíl velmi znát. 
  • Kroužky: Nikdy nekupujte pádlo bez kroužků proti stékání vody! Jinak budete pořád mokří. Doporučuji také kupovat pádla dvojdílná, kvůli skladnosti.

Oblečení

  • Kalhoty: Vyplatí se pořídit si tzv. suché kalhoty, tedy kalhoty z nepromokavé prodyšné látky. Při pádlování na kajku si totiž hlavně začátečníci občas na nohy cáknou vodu. Mám vyzkoušené kalhoty Hiko Quest a jsem 100% spokojen, mají inteligentně umístěné kapsy na stehnech, které jsou v sedě v kajaku dobře dostupné.
  • Boty: Dále by člověk neměl podcenit obutí do kajaku. V létě je to fuk, ale pokud je trochu chladněji opět bych doporučil nějaké vodácké neoprenové botky. Např Hiko Wade Plus.
  • Vesta: Při lovu z kajaku je nezbytná plovací vesta. Možná to někomu zní jako zbytečnost, ale jednou vám to může zachránit život. Vesty se samozřejmě dělají speciálně pro rybáře, tedy se spostou kapes a dalších vychytávek. Vesty se dělí do dvou skupin- nafukovací a pěnové. Nafukovací mají zabudovanou patronu, která po zatáhnutí za táhlo nafoukne vestu. Pěnové vesty mají všité pěnové plováky. Momentálně ve spolupráci s firmou Vodák Sport designuji pěnovou vestu pro lov z kajaku. Uvítám vaše nápady a přání. Naším cílem je vytvořit funkční vestu, ale zároveň držet cenu co nejníž.

Kayakfishing - Kalhoty Hiko Quest

Kayakfishing - Vysoké boty Hiko Wade Plus

Kalhoty Hiko Quest Vysoké boty Hiko Wade Plus
 

Kayakfishing - Nafukovací vesta

 

Kayakfishing - Pěnová vesta

Crewsaver Teviot(nafukovací vesta)
Stohlquist Fisherman(pěnová vesta)

Sedačka

Kajak musí být pohodlný, a to nejvíc záleží na použité sedačce, proto se trochu rozepíšu. Faktem je, že sedačka od Jackson Kayak nemá v současné době konkurenci, pochopitelně ale nepasuje do ostatních kajaků. Umožňuje sedět buď nízko nebo vysoko, podle potřeby. Samozřejmostí je štelovatelná opěrka zad. Sedačka se také dá vyjmout a sedět můžete tak i na břehu. Pokud sedačku sklopíte v nízké poloze, tak máte de facto lehátko. Ostatní výrobci ale nezůstávají pozadu. Firma FeelFree nabízí pro rybáře hned tři varianty. Já zde zmíním pouze nejvyšší variantu, vyplatí se totiž investovat do pohodlí. Jedná se o jejich nejluxusnější variantu KingFisher. Zajímavé jsou přídavné držáky a kapsy v zádech sedačky. Poslední z výrobců, které zmíním je Ocean Kayaks. Jejich nejluxusnější sedačkou je Comfort Tech.

Kayakfishing - Sedačka - Jackson Kayak Coosa

Kayakfishing - Sedačka - KingFisher

Kayakfishing - Sedačka - ComfortTech

Jackson Kayak Coosa FeelFree-KingFisher Ocean kayaks-Comfort Tech

Držáky prutů

Osobně mám zkušenost pouze s držáky RAM. RAM 2000 a RAM Lightspeed. Moje doporučení je: Lightspeed je skvělý patent, umožňuje rychlé vytržení prutu z držáku, ale bezchybně funguje pouze s pruty od 20g výše, tedy jednoznačně volba pro trolling. RAM 2000 obslouží i štíhlejší proutky.

Systémy uchycení držáku na kajak jsou několika typů:

  • RAM Flus: tento adaptér nezanechává na povrchu žádnou nerovnost. Montáž je ovšem trochu těžší.
  • RAM Bulkhead: montáž na vertikální povrch na kajaku pomocí 4 šroubů.
  • RAM Revolution: tento držák je asi nejuniverzálnější, na kajak montujeme kouli na které se držák otáčí. Opět 4 šrouby stačí.

Zakotvení pro kajak

Nejlepší řešení je psí vodítko s pružinou. Na konec místo psa ale připevníte těžký řetěz obalený páskou, aby necinkal. Držadlo vodítka upevníte vedle sedačky kajaku, aby bylo vždy po ruce.  Podle toho kolik z řetězu spustíte na dno, kajak jenom zbrzdíte, nebo úplně zastavíte.

Kayakfishing - Kotvící řeťez

Kotvící řetěz instalovaný na zádi kajaku Coosa

Výběr kajaku

Na co se zaměřit při výběru kajaku? Toť otázka. V zásadě na to můžeme nahlížet ze dvou pohledů.

1. Vlastnosti kajaku

Kajak vždy, díky svému tvaru, nějak kombinuje stabilitu, rychlost a obratnost. Než zakoupíme rybářský kajak, vždy musíme dobře promyslet, která z těchto vlastností je pro nás důležitá.

  • Stabilita: Platí- čím širší kajak, tím lepší stabilita. Příkladem stabilního kajaku je již zmíněná Coosa. Na tomhle kajaku můžete při lovu dokonce stát a nedá se převrhnout. Z Coosy vždy dříve vypadnete, než byste jí převrátili… ale i to chce velkou dávku snahy. Stabilní a široké kajaky za svojí stabilitu ale platí menší rychlostí a manévrovatelností.
  • Rychlost: Rychlost u kajaku oceníte zejména na nádržích, kde je třeba se přesouvat na větší vzdálenosti. Platí- čím je kajak delší a užší, tím pojede rychleji. Ukázkou rychlých kajaků je např. FeelFree Moken 12,nebo Ocean Kayaks Prowler 15.
  • Obratnost: Obzvláště na menších vodách je často potřeba jemně manévrovat kolem stromů, mezi rákosím apod. V takovéto situaci oceníte kratší kajak. Např. FeelFree Nomad tomuto požadavku vyhovuje. Nicméně je pomalý a moc toho neuveze.

2. Výbava kajaku

Ačkoliv kajak si ve finále můžete donekonečna upravovat, přidávat síťové kapsičky a kdesi cosi, tak při koupi je dobré také koukat na výbavu kajaku. Mezi to patří počet držáků, velikost skladovacích prostor, drobné vestavěné krabičky na nástrahy, vodotěsné vaky apod. Pokud plánujeme vícedenní výpravy, vyplatí se uzavřené skladovací prostory. Praktické jsou i zmíněné krabičky na nástrahy a vodotěsné kruhové poklopy na drobnosti.

Kayakfishing - Skladovací prostor kajaku

Obří skladovací prostor Mokenu 12, pojme snadno i děličku.

Kayakfishing - Praktické vestavěné krabičky

Vestavěné krabičky u modelů FeelFree Moken

Poslední vychytávkou ve vybavení, kterou tu musím zmínit je geniální systém u kajaků FeelFree - kolečko v kýlu. Toto kolečko umožňuje kajak pohodlně táhnout za přední úchyt. Mají to patentované takže u ostatních kajaků to bohužel neuvidíme. Kolečko u modelů FeelFree usnadňuje přepravu kajaku.

Děkuji všem co dočetli celý článek a doufám, že vám pomohl a inspiroval vás.
Jan Liska, www.kayakfishing.cz





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura