Jak si vybrat správný naviják DAIWA?

Každý člověk, který se chce něčemu v životě věnovat naplno vždy přemýšlí nad otázkou. Co jsi koupit za nové užitečné věci, aby si usnadnil práci. Tohle samé se stává i v rybařině, když si chcete koupit něco nového. Chtěl jsem prvotně psát článek o novinkách, ale pak mě napadlo napsat spíš verzi článku, která aspoň poradí lidem, jak si vybrat tu správnou volbu navijáku.

Většina lidí určitě sleduje, že u nás v ČR panuje veliká SHIMANO mánie, ale já bych chtěl vlastně upozornit na jiné navijáky, podle mě minimálně stejně dobré, a to jsou navijáky DAIWA. Dle mého osobního názoru navijáky DAIWA, určené pro přívlač, nemají v ČR v současné době konkurenta. Ale co je vlastně nejdůležitější.

Při výběru navijáku na přívlač hraje roly spousta věcí, jako jsou například: cena, velikost, počet ložisek, váhá, barva, přední brzda, zadní brzda, klička, mělká nebo hluboká cívka, náhradní cívka atd. Je toho strašně moc, ale co je nejdůležitější je přece styl přívlače a velikost ryb, pro který si ten daný naviják pořizuji.

Jak si správně vybrat?

Ve snaze, o správný výběr by Vám měla usnadnit rozhodnutí finanční stránka, ale pamatujte co je dražší je i kvalitnější. A teď samotná rada ode mě. U navijáků firmy Daiwa je vždy udělaný test na zátěž, která udává váhu, když jsi to převedete v kilogramech, což znamená na jakou tažnou zátěž je tento model stavěný.

Já bych rozdělil navijáky Daiwa do určitých kategorií:

  1. ULTRALIGHT
  2. STŘEDNĚ TĚŽKÁ PŘÍVLAČ
  3. TĚŽKÁ PŘÍVLAČ
  4. MOŘSKÝ RYBOLOV

ULTRALIGHT

Mezi českou elitou v přívlači je v Ultralight třídě velice populární naviják Daiwa Luvias velikosti 1003, 2004 a 2506 všechny tyto velikosti mají mělkou cívku. Tyto tři modely jsou velice vhodné na lehkou přívlač, protože jejich hmotnost není veliká a když Luvias osadíte na UL prut tak ho nepřetížíte a tím pádem i neznehodnotíte kvalitu blanku. Zatížení těchto navijáků(MAX DRAG) je mezi 2 až 3 kily což je uplně ideální.

Další model, který mi velice zůstal v paměti je Daiwa Presto 1003. Tento model je velice lehký a téměř ideální ne jemné chytání tloušťů. Jeho váhá je pouhých 165 gramů. Výhoda tohoto modelu je, že má i levnějšího bráchu jménem Daiwa Presto Iprimi 1503. rozdílem je samozřejmě velikost, ale asi největší rozdíl je váha Iprimi váží 245 gramů a má o ložisko méně.

Naviják DAIWA Presto      Naviják DAIWA Presto Iprimi

Pokud by samozřejmě někdo tvrdil, že vybrané modely jsou příliš drahé tak vám představím i levnější navijáky. Mezi tyto modely bych zařadil Daiwa E-GEE 2506, Daiwa Gekka Bijin Infeet, Daiwa Caldia, Daiwa Revros. Poslední jmenovaný Daiwa Revros je velice šikovný naviják za vcelku rozumnou cenu. Vyrábí se ve velikostech 1500, 2000, 2500 3000 a s mělkou cívkou 2004 a 2506. Pro UL přívlač jsou vhodné velikosti 1500 a 2000, které mají MAX DRAG 2 kg a jejich váha se 240 gramů. A potom samozřejmě modely 2004 a 2506 s mělkou cívkou, které mají váhu mezi 250 gramy a 280 gramy.

Naviják DAIWA Gekka       Naviják DAIWA Revros

Samozřejmě pokud by chtěl někdo šáhnout hluboko do své peněženky. Tak musím představit i ferrari ve stáji firmy DAIWA.

DAIWA EXIST STEEZ

Tento model se dělá ve velikostech 2004 a 2506 vzhledem k tomu, že jsem na něj mohl celý rok chytat, tak podle mě patří mezi elitu UL navijáku. Tento naviják je velice lehký ve svých velikostech 2004 – 175gramů a 2506 – 175 gramů. Max Grag je 2 a 3 kila. Oba modely mají mělku cívku a 11 ložisek. Co dodat. Možná jen, že celé provedení je velice precizní a po roce používání pořád šlape jako ferrari.

Naviják DAIWA Exist Steez

Omlouvám se všem, že jsem neuváděl ceny u modelu. Ale každý to dokáže pochopit. Jinak pokud se Vám tento díl líbil, tak Vás čeká další díl a to bude popis navijáků na středně těžkou přívlač.

S pozdravem Honza Gregor.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura