Jak na okouny s metodou Texas-Rig

Jen málokterá ryba mně přirostla k srdci víc než okoun. Tento pruhovaný krasavec bývá náladový a je velice citlivý na změny počasí. A tak není mnohdy vůbec jednoduché okouna přelstít. Menší dravčíci se dají ulovit prakticky vždy a všude, ale opravdový velký samotářský okoun přijde jen jednou za čas. Nejčastějším místem, kde se věnuji lovu okouna, je údolní nádrž, a to ze břehu i z lodě.

A právě teď, kdy nastává podzim, je nejlepší roční období pro lov větších a zkušených exemplářů. Dejme si ruku na srdce, můžeme mít sebedražší pruty, nejnovější nástrahy, ale alfou a omegou úspěšného chytání je skoro vždy správný výběr lovného místa. V chladnějších měsících, říjnu a listopadu, jsou okouni nejvíce při chuti, ale stěží je budeme hledat v mělčinách. I když i toto obecné pravidlo není vždy správné. Nacházejí se tam, kde je jejich potrava.

Přívlač na údolní nádrži

Tedy většinou v hlubších teplejších místech na hranách a zlomech, kam se stáhly i menší rybky. A kde jsou rybky, tam jsou i draci. Dravce ale nenajdeme pokaždé na stejném místě. Ráno na rozhraní noci a dne, tak i v podvečer okouny zastihneme i blíže břehu. Zde pořádají likvidační nájezdy do hejna rybek. Jsou perfektně organizovaní. Dokáží rybky donutit i ke zcela zoufalým únikům, kdy končí občas až na břehu a okouni na ně číhají tak blízko, že jim vykukují ostnaté hřbety z vody.

Přívlač - Ranní zálovy okounů

S přicházejícím dnem se začínají stahovat zpět do hlubin a jejich aktivita u hladiny slábne. Místa s proměnlivým typem dna a prudkými zlomy jsou vždy zajímavá. Jde jen o to najít v hlubší vodě okouní úkryty. Například - tvrdší podklad s výskytem pařezovky v hloubce kolem 4 m. K tomu nám může dopomoci echolot, vnímavé pozorování hladiny a vštípení si do paměti reliéf dna při nízkém stavu vody. Zjednodušeně, ve výrazné výhodě při lovu okounů je ten, kdo dobře zná dno.

Přívlač - Údolní nádrž při plném stavu vody  Přívlač - Jak vypadá dno ve stejném místě

Okouní klasikou jsou bezpochyby gumy. A navíc okouni mají gumy rádi. Při mém chytání pruhovaných dravců asi nejvíce prostoru dostane velký hit posledních let, smáček. Ale k tomuto kousku štíhlé gumy, který se při správném vedení promění v opravdovou rybičku, už bylo napsáno mnoho.

Okoun chycený na přívlač  Okoun chycený na přívlač

Praktické poznatky při přívlači s metodou Texas-rig

Už je tomu nějaký ten pátek, co můj bratr objevil v zahraničních periodikách způsoby přívlače jako Drop-shot, Carolina-rig, Texas-rig. Všechny jmenované metody jsou velikou zbraní v lovu okounů a přinesly nám krásné úlovky.  Naší jedničkou je Texas-rig. Celková montáž je velmi jednoduchá. Na vlasci je umístěno volně pohyblivé kónické olůvko, pod ním korálek a následuje háček s nástrahou.

Přívlač - Okoun chycení na Texas-rig

Přívlač a okouni chycení na Texas-rig

Podělím se s Vámi o naši úpravu montáže a o pár poznatků z praxe. Celkovou montáž umisťuji přímo na kmenový vlasec, nepoužívám návazec. Místo speciálně zahnutých háčků dávám streamerové a jako nástrahu kopýtko, banjo nebo smáček.

Přívlač - Návazec Texas-rig

Za prvé musím připomenout, že olůvko volně klouže po vlasci, který podléhá otěru. Takže chce si občas dát tu práci, montáž zkontrolovat, popřípadě převázat. Zátěž má tvar kulky, vzadu dosedací plochu na korálek. Kónicky tvarované olůvko jsme zkoušeli nahradit kulatou klasikou, ale nebylo to to pravé ořechové. Ne, že by to vadilo rybám, ale hodně se to motalo. Pouze při použití malé tungstenové kuličky a smáčka v kombinaci s lovem pstruhů to fungovalo výborně.

U nás se prodávají zátěže z olova, ale ve většině států je už olovo zakázané, tudíž i zátěže na Texas-rig jsou vyráběné ze železa nebo wolframu. Železné hlavičky jsou výrazně lehčí než olověné nebo wolframové. Což v určitých situacích a podmínkách může být výhoda, protože nástraha ke dnu propadá pomaleji, a to může mít za následek více záběrů. Korálek a olovo vytváří klikavý zvuk, který láká ryby. Korálek by měl být skleněný, neboť plastový při ťukání o zátěž nevydává takové tóny.

Dravce lákají nejen tóny, ale i barvy. Když použijeme korálek ve správné barvě, máme často větší úspěch. Červená je univerzální barva, v kalné vodě jsou lepší bílé korálky. Jako nástrahu používáme kopýtka, banja, twistery a smáčky. Velikost a barvu nástrah v průběhu sezóny několikrát měním. V podzimních měsících, kdy je voda průzračná s dobrou viditelností, se osvědčily tmavé barvy a přírodní vzory.Jednou z nesporných výhod této metody přívlače je způsob vedení vodou, který je zcela odlišný od klasické jigové hlavy, kterou okouni už dobře znají. Nejenom okouny, ale i jiné druhy dravců zlákáme na nástrahu prezentovanou metodou Texas-rig.

Candát chycený na přívlač

Efektivnost metody Texas-rig spočívá z 90 % v jejím téměř beztížném dopadu na dno. Po náhozu jako první klesá volně pohyblivá zátěž a za ní se v odstupu svůdně vlní nástraha. Zátěž ve tvaru kulky dopadne ke dnu a teprve po chvíli vyklesá pouze háčkem zatížená nástraha. Mezi dopadem zátěže a nástrahy uběhne velice krátký čas, ale je to velice podstatný okamžik.

Nástraha, která dorazí na dno, se nejprve postaví na špičku, kde setrvá asi vteřinu a pak se pomalu položí na bok. A v tomto okamžiku na konci fáze klesání, těsně před dopadem, přichází nejvíce záběrů. To znamená, že po klesnutí na dno ji nechám ležet, potom zatahám za nástrahu, asi jednou nebo dvakrát otočím kličkou navijáku a nechám ji znovu pomalým pohybem klesnout na dno. Dokonce ji můžeme klidně několik vteřin nechat ležet na dně absolutně bez pohybu a záběr se dostaví i v této klidné poloze. Důležité je nechat nástrahu působit až téměř pod nohy nebo bok lodi.

Okouni ji často sledují i dlouhou dobu a zaútočí teprve v poslední chvíli. Při záběru máte nejprve pocit, že se jedná o vázku, potom se však ryba odlepí ode dna. Okoun bojuje o svobodu a možná i o život do posledního momentu. Stačí chvilka nepozornosti, hrubá síla při zdolávání a může být volný. Čím je ryba blíže hladině nebo břehu, tím mohutněji se snaží o vyproštění háčku z tlamky, někdy i za cenu její protržení. Okoun se zaslouží šetrné vyháčkování přímo ve vodě nebo okamžité puštění po pořízení vzpomínkové fotografie.

Okoun chycený na přívlač  Okoun chycený na přívlač

Běžná velikost lovených okounů se pohybuje mezi 20 - 30 cm. Ryby, které mají velikost 35 +, už lze považovat za pěkný úlovek. Velkých okounů ubývá, proto by bylo dobré, abychom po ulovení dokázali věnovat okounovi svobodu. Protože za úbytek okouna může i ten největší predátor: člověk - rybář. Musíme si uvědomit, že budoucnost okounů je jen na nás, jelikož nejde o rybu, která by byla uměle vysazována do našich revírů. A její vysazování je spíše výjimkou. Na rozdíl od ryb jako například kapr.

Přívlač - Tomáš a jeho úlovek  Přívlač - David a jeho okounek

Přeji Vám hodně štěstí s metodou Texas-Rig a také mnoho chycených okounů, David Koudelka.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura