Co to vlastně je ten TUNGSTEN?

Co to vlastně je ten TUNGSTEN? Při zadání slova do internetového překladače se objeví chemický prvek wolfram. Když budeme pokračovat v pátrání dále a název tungsten (wolfram) zadáme do vyhledávače Wikipedie, vysype se na nás spousta informací. Takže od začátku…

Přívlač - Tungsten jig

Světový název TUNGSTEN pochází ze švédštiny a v našem překladu doslova znamená těžký kámen. Tento název prvku používá mnoho jazyků včetně angličtiny a francouzštiny. Název WOLFRAM používají především germánské a slovanské jazyky a je odvozeninou německého slova volf ram - vlčí hlava.

Wolfram byl objeven roku 1781 švédským chemikem Wilhelmem Scheelem. Jedná se o šedý až stříbřitě bílý a mimořádně obtížně tavitelný kov. Jeho bod tavení je nejvyšší ze všech kovových prvků (3 422 stupňů Celsia). Významná je i jeho hustota, pouze některé drahé kovy, jako například zlato, platina, iridium a osmium, jsou těžší. Chemicky je kov wolfram velmi stálý – je zcela netečný k působení vody a atmosférických plynů a odolává působení většiny běžných kyselin. Wolfram je na zemi poměrně vzácný, jeho obsah se odhaduje na 1,5 - 3,4 mg / kg v zemské kůře. Používá se k výrobě žárovkových vláken a ke svařování metodou Tig. Dále se z jeho slitin vyrábějí kovoobráběcí nástroje, vrtné hlavice a další vysoce tepelně a mechanicky namáhané součástky.

Ekologové se snaží potlačit používání olova v přírodě kvůli jeho toxičnosti, v některých státech už je zakázáno. Často je nahrazováno právě wolframem, který díky své nízké rozpustnosti ve vodě nepatří mezi biogenní prvky.

Hustota = specifická hmotnost wolframu je 19,25 g / cm3 a u olova je 11,34 g / cm3. Tungstenové kuličky jsou tedy asi 1,7krát těžší než olověné. Vzhledem k vysokému bodu tání nelze wolfram odlévat jako olovo. Takže z wolframu se vytvoří prášek, kterým je vyplněna forma, a pod vysokým tlakem a teplotou dojde se slinutí a prášek se změní na kov (tzv. prášková metalurgie). Tungstenové kuličky způsobily v přívlači, ale zejména v muškařině, svým způsobem revoluci. Velikost kuliček se pohybuje od průměru 1,5 mm až po 6 mm. Mezi prvními se na trhu objevily kuličky s průběžnou dírou, které jsou vhodné pro zatěžování háčků s rovným očkem. Po nich následovaly kuličky slotted. V kuličkách typu slotted je vytvořena drážka, která nám umožní snadné navléknutí jigových háčků. Dalšími výrobky jsou kónické hlavičky a fazetové kuličky. Fazetová kulička má tvar mnohostěnu a využívá světelného efektu.

Tungstenové kuličky se dají velmi dobře barevně ošetřit:

  • Práškovými barvami - tak vznikají kuličky bílé, žluté, červené, fialové, černé, růžové, oranžové, zelené atd.
  • Pokovením - to jsou barvy zlaté, stříbrné, měděné, černěné a přírodně šedé.
  • Fazetované kuličky jsou ošetřeny pouze pokovením, protože použitím jiných barevných variant by přišly o svůj světelný efekt.

Tabulka hmotnosti:

průměr kuličky hmotnost kuličky
klasická klasická s drážkou fazetovaná s drážkou
(mm) (g) (g) (g)
1,5 x 0,03 x
2,0 x 0,08 0,07
2,3 x 0,11 x
2,5 x x 0,13
2,8 x 0,18 x
3,0 0,19 x 0,25
3,3 x 0,27 x
3,5 x x 0,36
3,8 x 0,51 x
4,0 0,54 x 0,5
4,5 x x 0,72
4,6 x 0,86 x
5,0 1,00 x 0,94
5,5 x 1,48 1,37
Zdroj: www.rybarskehacky.cz

Jedinou nepříjemnou vlastností tungstenu je jeho cena. Jedna kulička se pohybuje od 5 do 10 Kč.

Tungsten je ideální materiál, který nachází široké využití v přívlači. Například jako zátěž pro jigy, rotačky, plandavky, texas - carolina, streamer, drop shot, vyvažování woblerů, marmyšky, nosič malé plandavky atd.

Přívlač - Tungstenové jigy  Přívlač - Tungsten jako zátěž

Přívlač - Tugsten jako zátěž u třpytky

Petrův zdar vám přeje David Koudelka.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura