Chytáme Tlouště - 2. díl - Tlouští nálady

Tlouští nálady

Ti z vás, kdo se jejich lovem zabývají, tak ví nejspíš, o čem mluvím. Tloušť je tou nejnáladovější rybou. Myslím si, že nálady ženy, jsou jen slabým odvárkem. Doufám, že teď nenarazím. Chuťové nálady tlouště, byly hlavním důvodem mého zájmu o tuto rybu. Rozhodl jsem se, že jeho nálady důkladně prozkoumám a časem úplně prolomím. Dnes již vím, že to je úkol na celý život. To prostě do detailu vůbec nejde. Každý voda je něčím specifická, každý den se opět mění. Každý tok má jiné podmínky. Ryby mají možnost přísunu jiné potravy. Typ toku je jiný. Některé řeky jsou proudné s minimem větších tůní a jinde je tomu opačné. Prostě specifických podmínek je nekonečně mnoho. Ovšem i za těchto podmínek je několik podmínek a pravidel pro úspěšný lov těchto dravečků.

Stanoviště ryb

Už v předešlém díle jsem se zmínil o vlivu ročních období na stanoviště ryb. Samozřejmě i v tomto existují určité nepravidelnosti, ale tomu se zkrátka nevyhneme. Rozdělím to na dvě poloviny, protože tomu tak vlastně je. Nejjednodušší dělení je na období letní a zimní. Toto dělení budu brát z pohledu vlákaře. Tloušť se samozřejmě dá lovit po celý rok, stačí jen vyměnit způsoby lovu.

Letní období – začíná koncem března, začátkem dubna. To období, kdy pomalu odchází sněhové vody a teplota vody se postupně zvyšuje. Aktivita tloušťů se tím pozvolna zvyšuje. Opouštějí zimoviště a z hlubších tůní vyjíždějí do mělčích partií. Je to ze dvou důvodů. Jedním je lepší přísun potravy. Což po zimě určitě velmi potřebují. Je potřeba nabrat sílu na blížící se rozmnožování. V tuto dobu je klasická přívlač bohužel zakázaná. Máme ovšem možnost lovu na umělé mušky, a to jak na muškařské pruty, tak na klasické pruty se smekacím navijákem. To se možná některým ortodoxním muškařům nelíbí, ale nám se zase nelíbí jejich možnost lovu po celý rok se třemi návazci. Sám volím několik druhů umělých mušek. Samozřejmě s háčkem bez protihrotu. Ryby v tuto dobu celkem dobře nabízenou nástrahu berou. Často se s nimi potulují i okouni a štiky, které se chystají na stejné období. Vždy mám v tuto dobu dilema, jak rybám nástrahu nejlépe nabídnout. Nejčastěji zabrodím a snažím se pomalu jít s proudem toku. Nahazuji kolmo k břehu nebo lehce proti proudu. Záběr přichází v momentě otočení směru nástrahy proti vodě, a nebo při krátkém zastavení nástrahy. Záběr bývá v tuto dobu poměrně jemný, proto nesmí následovat silná zásek. Může při něm dojít k utržení nástrahy na slabém vlasci, používám 0,08-0,10mm. Stačí jemně pozvednout prut nebo otočit kličkou navijáku. V toto dobu je snad nejdůležitější dobře seřízená brzda navijáku. Po záseku přichází dosti silný výpad ryby, který musí naše vybavení vydržet. Toto samozřejmě platí u větší ryby. Ale na jaře bývají vody ještě podkalené a my nemůžeme vědět, jak velká ryby nám zabrala. Takže zde platí pravidlo absolutní připravenosti.

   

V půli dubna vyrážím po zahájení na pstruhových vodách hledat tyto ryby i zde. V posledních letech spodní pásma pstruhových vod velmi zdařile tloušť obydlel. Populace lososovitých ryb je v těchto partiích již menší. Nemyslím si, že to má za následek právě tloušť. Na pstruhových vodách je prohlášený za rybu škodlivou a tudíž nesmí podle rybářského řádu být puštěna zpět. Někdy tomu nerozumím. Tloušť tyto vody obývá od nepaměti a my o vyhlásili za škůdce. Je mi jasné čím škodí, ale určitě nemůžeme ovlivnit jeho výskyt nesmyslným vybíjením. V současnosti se vysazují lososovité ryby hlavně v komerční velikosti. Ti malí přicházejí hlavně do těch vrchních partií pstruhových vod. Tam kde se čeká jeho dorostení do generačních velikostí, a tím i zabezpečení případného samovýtěru. Škoda jen, že těchto míst velmi ubývá, Tloušť na tom ovšem vinu nemá. Pokud zjišťuji, že na těchto ještě pstruhových vodách je tlouště opravdu mnoho, tak si sebou na vycházku beru vezírek a do auta velký kbelík se vzduchováním. Ulovené  ,,škodlivé ryby“ nezabiji a nehodím někam do roští pobřežním živočichům, ale tlouště převezu na mimopstruhové úseky. Možná je to dobrý způsob zarybnění revírů, o které aspoň nikdo neví. Svatební tance ryb se podle typů vod a jejich teploty odehrávají od května do června. V tomto období je braní tloušťů velmi sporadické. Často se stává, hlavně u těch starších jedinců, že zájem o nástrahy je skoro nulový. Berou ryby ve velikostech do 15 cm. Zbytek ryb má teď hlavu plnou jiných starostí. Bohužel nás o tom tloušti přesvědčili už v několika závodech. Například při závodě I.ligy na Chrudimce na konci května byli za celý závodní víkend uloveni 2 tloušti, přitom jich byla řeka plná. Dalším případem byl opět závod I.ligy na Lubině v loňském roce. Pořadatelé i závodníci byli velmi nešťastní, když viděli řeku plnou ryb, které měly zrovna jiné starosti, než baštit naše nástrahy. Přesvědčit se nechali jen ti menší nebo už ti vytření jedinci, kteří se opět začali shánět po potravě. K šílenství dostávali závodníky místa, kde se to rybami doslova hemžilo a podle nich to bylo tak na čeřen. Ale i to jsou nové zkušenosti k nezaplacení.

Po období rozmnožování nastává čas toho pravého tlouštího chytání. Ryby při třená ztratili spousty energie a tu je potřeba doplnit. K tomu všemu jim napomáhá začátek léta, kdy je všude spousta potravy. Konečně taky začala vláčkařská sezóna na m mimopstruhových vodách. Konečně vytáhnu své oblíbené rotačky a vyrazím na ně. Vždy netrpělivě docházím do míst, která byla minulý rok tak úspěšná. Bude to opět takové. Většinou mám štěstí a tlouští populace zůstala na svém místě. V tuto dobu už mají tloušti uspořádané stanoviště a platí, že čím větší ryba, tím výhodnější stanoviště k přísunu potravy. V letních měsících najdeme tlouště snad ve všech partiích. Dokáží obsadit i divoký proud řeky. Nejradějí však postávají na konci velkých tůni, pod převislými břehy s trávou už k hladině a nebo přímo pod větvemi stromů. Zde tloušť nachází nepřeberné množství potravy. Musíme si při jeho lovu uvědomit, že je absolutním všežravcem. Jeho jídelníček je velmi široký. Spořádá vše co je zrovna dostupné. Může se spokojit s rostlinou potravou ve formě vodních zelených řas. V období zrání třešní a jiných peckovin, stojí pod stromy a čeká až se nějaký dozrálý plod do vody spadne. Rád vyčkává u převislých porostů na padlé květy netýkavek a později i jejich semínek. Na těchto porostech se vyskytuje i spousta hmyzu, který je ihned uchvácen po dopadu na hladinu. Samozřejmě vyhledává i larvy hmyzu u dna a ve vodním sloupci. Velmi rád se v dospělosti živí rybím potěrem a dokonce na svém kanibalizuje. Není mu vůbec cizí pustit se i do potěru žab a jiných vodních živočichů Vidíte, že zbaští prostě vše. Proto nám dává možnost použít nepřeberné množství nástrah.

   

V tomto období nám hledání tlouště není tak problematické. Záleží ovšem na přístupu k jeho stanovištím. Pokud se nebudeme chovat opatrně, tak z pořádného lovu nic nebude. Samotnou kapitolou je nahazování nástrahy po vodě nebo proti ní. To je debata, která mezi závodníky nemá konce. Každý zastává to svoje. Já jsem takový středopolař, volím způsoby dle situace, kterou posoudím až těsně před lovem. Vedení nástrahy vodou je potom téměř shodné jako na jaře při lovu na umělou mušku. Tloušť má rád, když se mu nástraha v určitém momentu zastaví, a má tak možnost k zaútočení. Složitější je lov v klidnějších partiích, kdy má tloušť spoustu času si nástrahu prohlédnout. Pronásledování nástrahy leckdy skončí v půli cesty, protože ji nevěří a tuší zradu. Menší tloušti mají trochu větší odvahu a často nám tuto nástrahu pronásledují až k nohám, kde při zvedání z vody na nástrahu zaútočí. Velcí tloušti útočí většinou krátce po dopadu nástrahy. Snaží se být u ní co nejdříve a pokud je opravdu zaujme, tak následuje poctivý záběr.

Jednoho podzimního dne se trochu ochladí, přijde období, kdy trochu zaprší a z listí začne opadávat listí. Na řekách to bývá první signál toho, že se pomalu blíží konec aktivní přívlačové tloušťové sezóny. Vždy mě to dost zarazí, protože ještě před nedávnem jsem na svých oblíbených místech tahal spousty tloušťů a najednou jak kdyby je někdo vylovil elektrikou. Snažím se ryby najít a ony nikde. Sem tam se ukáže zapomenutý kousek, který postupem času odjede za svými kolegy do hlubokých tůni a táhlých úseků. Toto období je velmi smutné. Tloušti v takových místech berou už jen sporadicky. V tomto období už můžeme zapomenout na lov s rotačkou. Úspěšnější se začíná stávat woblery s hlubším ponorem a twistřík. I v tomto období se však dají najít místa, kde se tloušť chystá na zimu. Sídlí hlavně v hlubokých vývratech, za padlými stromy a v hlubokých záhozech. Ke konci roku už tloušť aktivitou moc nehýří. Občas se nechá vydráždit malou rybkou nebo twisterem. Určitě jich víc pochytají rybáři na plavanou nebo feeder. Možná že to je ten správný důvod je nechat v těchto zimovištích přečkat zimu a jejich lov si nechat na příhodnější období.

Výběr loviště

O stanovištích tloušťů jsme si něco málo řekli. Je důležité tyto místa znát a nebo je umět předpokládat. Závisí na nich náš vlastní lov. Pokusím se ho rozdělit na dvě možnosti. Obě dvě jsou stejně náročné.

Lov ze břehu

Pro spoustu rybářů prvotní způsob lovu. Je velmi náročné se přizpůsobit okolí. Při lovu na velkých tocích máme určitou výhodu. Pokud ryby lovíme hlavně u druhé strany, nemusíme chování na březích věnovat až takovou pozornost. Ale i tak je dobré dodržovat určitá pravidla obezřetnosti a bezhlučnému přístupu k místům, kde se tloušti vyskytují. Máme tak možnost si natrénovat toto chování pro místa, kde se ryby budou vyskytovat při našem břehu. Tloušť má velmi dobře vyvinuté sluchové a zrakové orgány. Dokáže zaregistrovat jakýkoliv cizí hluk nebo třes půdy. Proto je nutné kolem vody našlapovat co nejopatrněji a k místům se přibližovat kolmo na břehovou linii. Vždy je velmi dobré, když v místě našeho příchodu k vodě už nějaká překážka je a my ji můžeme využít k maskování. Tlouště dokáže upozornit i nový stín na hladině. Takže to maskování je opravdu na místě. I při nahazování je tloušť schopen zaznamenat pohyb prutu nad hladinou. Proto nikdy nevstupuji na místě ihned ke břehu a první hody vysílám z místa dál od břehové hrany. Určitě to má smysl. První hod je potřeba vyslat s rozmyslem. Prioritou by mělo být prochytání zrovna toho mého břehu. Nástraha nebo případný úlovek nám dovede celou naši stranu pěkně rozplašit. Tomu můžeme aspoň částečně zabránit opatrným zdoláním úlovku. Toho dosáhneme skloněním špičky prutu k hladině a citlivým tahem rybu dotáhnout až ke břehu a zhoupnutím nebo pomocí podběráku ji vylovit. Já se vždy snažím před takovým vylovením si ještě namočit ruku, abych z ryby nesetřel ohraný sliz. Rychlým vylovením a následným šetrným puštěním zpět si zachovám možnost ulovení této ryby i při další vycházce. Ale i při pouštění ryby zpět je potřeba postupovat opatrně a zbytečně si další případné úlovky nerozplašit hlučnějším manévrem.

Lov z vody

Možná vypadá na první pohled jednodušší, ale zase tak úplně tomu není. Určitě máme pár výhod, ale na druhé straně i nevýhod. Pokud to jen trochu lze, tak tuto metodu volím raději. Více mi vyhovuje a hlavně mě v letních měsících není takové horko. Trochu máme ztíženou pozici tím, že musíme se umět nehlučně přiblížit po břehu a ještě s větší opatrností vlézt do vody. Vždy si musíme vizuálně zmapovat své okolí a do vody zabrodit v tom nejpříhodnějším místě. Nikdy nesmíme hupsnout přímo nad nebo pod tůní a nebo dokonce do ní. Je potřeba si vyhlédnout místo, kde je vody nejmělčí. Pak už se jen vydáme proti nebo po vodě. Na malých a úzkých tocích nejčastěji chodím proti vodě. Na větších a hlubších si střídám oba směr. Nikdy se neženu vpřed zběsilým tempem. S rozmyslem postupuji co nejopatrněji k místům, kde tlouště očekávám. Vždy však začínám lovit hody kolem sebe a postupně nahazuji dál a dál. Tloušti nás stejně brzy zpozorují a začnou se chovat apaticky. To nastává hlavně v parných dnech za sníženého stavu vody. Výhodou tohoto lovu je daleko snadnější přístup k jejím stanovištím. Ale pozor, stačí jediná vlnka na hladině, která nám celé místo krásně rozplaší. Také vylovování ryb je jednodušší. Rybu si v klidu navedeme přímo do ruky a ihned ji můžeme lehce vyprostit ze sevření háčku a pustit zpět. Na menších tocích nám ale i opatrně vypuštěná ryba dokáže při svém návratu mezi kolegy poplašit zbytek populace a nám nezbývá než to zkusit o kus dál.

Autor: David Maixner (Dam)
www.repre-privlac.cz





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura