Candát - Elegantní dravec - II. část

Jak bylo napsáno v minulé části, můžeme při vláčení candátů můžeme s úspěchem používat woblery, smáčky, twistery, banja, kopyta a mrtvou rybku.

Woblery

Wobler se musí pohybovat krásným chvějivým a vibrujícím pohybem. Při chytání woblerem je nejdůležitější rychlost vláčení. Když jedeme rychle, zachytává se o dno a úplně se do něj zapíchne. Pokud najdeme správnou rychlost vedení, bude kmitavě a kývavě napodobovat pohyb prchající rybky. Nejčastěji se používají woblery přírodních barev. Ale v noci jsou úspěšnější barvy žlutavé a oranžové. Efektivně se dají candáti chytat na plovoucí woblery, dravci chytají rybky v horní části vodního sloupce. Za soumraku je vodní hladina a kraj vody přitahuje jako magnet. V této době chytají candáti drobné rybky u hladiny.

Smáček

Při vláčení candátů můžeme smáček nastražit klasicky na jigovou hlavu, na Texas nebo drop shot. Jigové hlavičky používáme bez nálitku, abychom si smáček nepotrhali ještě před samotným lovem. Háčky na jigových hlavičkách nesmí být moc dlouhé a silné, aby nezměnily chod ocásku. Smáček na jigovou hlavičku musíme hlavně napíchnout rovně a středem. Smáčkovi dáváme pohyb a život prutem. Nenecháme ho v klidu a doslova se snažíme, aby nám tančil před očima. Pohyb je pak velmi přirozený a dráždivý.

Sestava drop shotu spočívá ve speciálním uzlu, kterým se váže háček na kmenový vlasec. Tento uzel drží háček kolmo ke kmenovému vlasci, na jehož konci je uvázané speciální olůvko. Háček vážeme asi ve vzdálenosti 50 – 60 cm nad olůvkem. Poté, co se olůvko ocitne na dně, uvolníme trochu vlasce a potřásáme špičkou prutu, tak aby olůvko zůstalo na dně a nástraha nad ním mírně poskakovala. Smáček pak spolehlivě imituje nemocnou nebo raněnou rybku.

Návazec Texas je nejvhodnější při prohledávání různých hloubek. Systém navázání Texas spočívá ve speciálním průběžném kónickém olůvku umístěném nad smáčkem. Takto prezentovaný smáček má zcela jiný chod než na jigové hlavičce. Nástraha klesá pomaleji a lze s ní dobře chytat nade dnem, kde hrozí nebezpečí vázek.

Twistery, banja, kopyta

Účelem všech těchto gumových nástrah je napodobit pohyb prchající drobné rybky. Pohybují se pomocí vibračního, chvějivého ocásku. Tyto gumové rybičky se nastražují na zátěž s jednoduchým háčkem, který se nazývá jig. Větší modely můžeme osadit trojháčkem navíc. Pak máme větší šanci rybu při záběru zaseknout. Ale něco za něco, protože s takhle vytuněným kopytem častěji vázneme a trháme.                                                                                                       

Barvy mají svůj význam, ať už se jedná o vody čisté nebo kalné. V tmavších vodách jsou nejúspěšnější barvy světlé, do kterých se bezesporu řadí bílá a žlutá. Není už tak rozhodující, jestli se používá kombinace žlutá – červená nebo s černým hřbítkem. Ale rozhodně je velký rozdíl v tom, jestli používáme bílou nebo barevnou nástrahu. Guma v provokativních barvách láká i agresivní candáty, kteří nemají hlad. Pro lov candáta s gumovými nástrahami je klíčové pomalé přitahování s dobrým kontaktem se dnem. Snažíme se tak zvaně rýt dno. Nástrahu vedeme s menšími či většími přískoky. Nezřídka se stává, že dravec vezme nástrahu bezprostředně po náhozu, tedy na propad. Nebo naopak dokáže kořist pronásledovat od samého dna a zaútočí až těsně pod hladinou.

Záběr nemusí být o mnoho výraznější než běžná vázka. Někdy v prutu cítíme velice jemné ďubance, které se nedají seknout. Candát nástrahu dvakrát nebo třikrát klidně ochutná, než ji vezme naplno. Nebo ji pouze zahání se zavřenou tlamou. Myslím si, že candát si na twistera určitě časem zvykne a dokáže ho rozeznat od rybičky. Pak může být úspěšnější použití vláčené rybky.

Lov na vláčenou rybičku

Rybička je asi nejúspěšnější nástrahou na candáta. Někdo by mohl namítat, že na umělé nástrahy naloví víc, ale v případě nižší aktivity ryb je často právě rybka tou nástrahou, která dravce probudí z letargie. Nejjednodušší způsob nastražení je použití olůvka a jednoháčku, podobně jako při lovu na položenou. Vzdálenost mezi olůvkem a háčkem je cca 20cm. Velikost olůvka volíme podle hloubky loviště. Rybku nastražíme na háček za pysk. Při záběru mírně povolíme a dáme candátovi pár vteřin, aby stihl rybku polknout (nikoliv zažrat až do jícnu) a po té rázně přisekneme.

Další způsob je využití nejrůznějších systémků k nastražení rybky. Asi nejznámější je Drachkovitchuv systémek. Když ho v roce 1963 francouzský rybář Albert Drachkovitch vymyslel, odstartoval zlatou éru lovu candátů. Samotný lov tímto systémkem není nijak složitý, ale i tak vyžaduje určitý trénink. Je třeba se nástrahu naučit vést věrohodně a tak, aby se jí ryba byla schopná zmocnit. Po nahození necháme systém pomalu vyklesat až na dno a potom ho začneme popotahováním oživovat. Nejdůležitější je, abychom byli neustále s nástrahou v kontaktu.

Pohyblivě upevněné olovo dává nástraze velmi dráždivý chod. Při každém popotažení a uvolnění rybka vykoná ostrý poskok, následujíc pohyb olova. Po dopadu na dno se rybka naopak převalí na bok. Záběr se dostaví většinou v době klesání nástrahy, nebo těsně po jejím dopadu na dno.

Předchozí odstavce stručně popsali základní způsoby lovu candátů. Každý rybář však věří něčemu jinému a k lovu přidá něco ze sebe. Doufáme však, že pro Vás byl tento článek přínosem a přejeme Vám hodně úspěchů při lovu candátů – těch krásných, tajemných a nevyzpytatelných dravců.





captcha

Poslat známému

Aktuální zprávy

15.1.
2018

Akce!! Sleva 20%

Tradiční narozeninová sleva 20%. Letos proběhne od 10. února do 18. února.
24.3.
2015

Novinka 2015 Daiwa EXIST

Nejlepší přívlačový naviják na trhu!!! Již na Českém trhu.
Reklama
Reklama

Partneři webu

ČRS - Český rybářský svaz
MRS - Moravský rybářský svaz
Chytej.cz - Blíž k rybám
MRK.cz - stále na rybách
Rybářská speciálka Zábranský
Ofsetová tiskárna A.M.G.
contimex - reklamí agentura