Test vláčecího prutu NORSTREAM Stage

Dnešní rybářský trh je bezesporu přeplněn velkým množstvím nejrůznějších vláčecích prutů. Klasický dělený vláčecí prut s délkou od 210 cm a testovací křivkou 10 až 30 g můžete pořídit od bezpočtu výrobců. Pokud ale máte zálusk na opravdu jemný prut určený výhradně k vláčení, zužuje se Váš výběr na několik málo modelů, většinou od renomovaných výrobců. Mně se v závěru sezóny 2010 poštěstilo odzkoušet jeden z těch mála hravých jemných proutků.

Zajisté není náhodou, že zcela nové pruty řady Stage pochází právě od tak významné rybářské společnosti, jakou firma NorStream již v dnešní době je. Nová řada přívlačových speciálů nesoucí honosné pojmenování Stage je zosobněním inovace a zdokonalení již tak velmi příjemných produktů. A nejenom tato řada, ale celý sortiment této společnosti je opravdu zajímavý. Pokud Vás ani toto nepřesvědčí, zkuste si dohledat bezpočet dostupných recenzí, kterých je v rámci jednotlivých vyhledávačů opravdu dost. Budete mile překvapeni. Nejenom kvalitou, ale i dostupnou cenou. Určitě proto stojí za povšimnutí.

Sokolík to prostě umí    Sokolík a jeho úlovek na Norstream Stage

Povězme si něco málo o technologické stránce prutu NorStream Stage. Řada prutů Stage je základním kamenem nejnovějšího technologického přístupu při výrobě rybářských prutů. Vyrábí se jako univerzální prut třídy Ultra Light až po třídu Medium. Tyto pruty garantují extrémně lehkou hmotnost s vysokým výkonem, rychlý záběr a dlouhé nahazování. K vyzkoušení jsem si nevybral zástupce této řady náhodou. Vycházel jsem z místních podmínek a především z daných vlastností prutu. Jedním z rozhodujících faktorů byla také možnost vybírat z různých délek tohoto vláčecího speciálu.

Další vítanou změnou je také inovace povrchové úpravy prutu. Osobně vítám přechod od matně černé k přírodnějšímu provedení cobalt. Nejenom že získává stále více na popularitě, ale i tento fakt pomáhá fa. NorStream k získávání nových a nových příznivců. Ono, co si budeme povídat, i design v oblasti rybaření dosáhl určité úrovně a je doceňován stále početnějším zastoupením rybářské obce. Prut navíc disponuje několika doplňky, které však v žádném případě neovlivňují jeho funkčnost.

Blank

Tuhost spodní části blanku prutu poskytuje udržení kontroly nad bojující rybou a spolehlivý chod nástrahy již od nejnižších testovaných hladin. Jedinečná UTC technologie zpracování uhlíku umožňuje maximální propojení grafitových vrstev, přičemž jsou taveny na mikro úrovni. Díky tomu je uvedený model prutu lehčí. Přesto dostatečně silný. Tyto materiálové vlastnosti mají za následek snížení hlukových vibrací (určitě poznáte především při nadhazování a přitahování nástrahy). Dále zajišťují velkou odolnost prutu i přes nízký průměr blanku. UTC technologie tedy vdechuje prutu nejenom životnost, ale také lehkost. Blank byl ošetřen propracovanou metodou, takže je extrémně rezistentní nejen proti oděru, ale také běžnému stupni opotřebení, případně poškození. To vše dělá prut vzhledově odlišný od ostatních a poskytuje mu neuvěřitelnou sílu. Při lovu samotném je tlak na vrchol prutu vyrovnán a jemně přemístěn do jeho spodní části. Jakmile se však ryba pokusí o výpad, tlak se postupně vrácí do střední části prut. Tato jedinečná vlastnost prutu Stage velmi účinně pomáhá možnému vyháčkování ryby.

Očka

Všechny pruty modelové řady jsou opatřeny prvotřídními očky FUJI SIC Titanium. Na mnou testovaném prutě je jich celkem osm. Největší o průměru 40 mm se nachází na spodním dílu prutu. Na větší průměr oček u prutů značky NorStream jsme si my rybáři již zvykli. A musím otevřeně přiznat, že je to zvykání příjemné. A přitom není podle mne zase tak jednoduché vyrobit ultralehký a jemný proutek s větším průměrem oček. Balancování prutu při všech jeho činostech  je téměř optimální a po chvíli rybář ví, co může od tohoto prutu očekávat. Až téměř hravě tato kvalitní očka snáší použití průměrově slabších monofilů a dovolují taktéž použití stále více populárních pletenek. Pro nás rybáře určitě velké pozitivum. Zvláště pak u tak kvalitního prutu, kterým NorStream Stage bezesporu je. I když většina oček na horním dílu prutu není dvounožková, působí během rybolovu i samotného zdolávání velmi spolehlivým dojmem. Precizní je taktéž jejich zalakování.

Rukojeť a sedlo navijáku

Rukojeť je vyrobena z prvotřídního portugalského korku kategorie AAA. Přední korková rukojeť je o něco delší, než je zcela běžné. To umožňuje nalezení té správné pozice pro nejpohodlnější uchopení Vaší ruky. Ze sedla navijáku vyzařuje klasika. Má samozřejmý, integrovaný tvar. Použití PVC zaručuje nejenom účelnost, ale také líbivě vypadající součást prutu. Dřívější použití mosazi bylo sice v estetickém žebříčku výše, ale v chladných dnech nepříjemně studilo do rukou. Použité materiály byly navrženy výslovně za tímto účelem. Jeho tvar a vlastnosti umožní tomuto prutu absorbovat bez problému otřesy a výpady větších úlovků. Šroubování úchytu navijáku určitě nepřekvapí způsobem použití, ale určitě užitnou vlastností použitého materiálu s haptickým povrchem. Navíc způsob uchopení navijáku do velikosti 3000 je vysoce výkonný.

Trnová spojka

Není řešena tradičním přesahem horního dílu prutu do spodního. Trnová spojka dokonale umožňuje nasunutí horní části na zesílenou spojku, při kterém má navíc zkušený rybář daleko větší možnost využít výrobcem zvolené rezervy. Logicky tak dochází k daleko menšímu opotřebení spojky a spodní části horního dílu prutu, které se velmi často začíná u některých konkurenčních značek projevovat neblahým klepáním. Toto řešení spojení obou dílů je navíc v dnešní době zcela běžným standardem u výrobců, kteří chtějí opravdu nabízet kvalitu.  Pruty NorStream Stage, jsou i při své jemnosti a lehkosti extrémně silné rybářské pruty, které umožní rybáři dosáhnout bez problému větších vzdáleností při neustálých nadhozech. Takových, jakých by nemohl dosáhnout v jistých situacích a podmínkách se standardními vláčecími pruty.

Prut jsem testoval z časových důvodů výhradně na řece Dyji, jejím dolním toku. Bez problémů jej můžete v závislosti na síle proudu, použité nástraze a lovené rybě osadit navijáky velikostí 2500 až 4000. Během doby, kdy jsem měl možnost prut zkoušet, jsem používal vlasec o průměrech od 0, 14 mm do 0, 18 mm. Bez problémů zvládne, při použití zatížených nástrah i průměr pletenky 0, 06 mm. Silnější vlasce bych nedoporučil použít. Podle mne snižují hodnotu a užitné vlastnosti tohoto prutu, i když vyniká na své parametry slušnou nosností.

NorStream Stage je na základě mým dřívějších zkušeností s jinými proutky jasnou volbou pro mnohé rybáře. Neustále probíhající inovace a zdokonalování výroby u této firmy navíc dovoluje každému rybáři, vyznávajícímu přívlač, volit konkrétně u tohoto produktu firmy NorStream mezi mnoha styly vláčení. Najde uplatnění při lovu na dlouhé vzdálenosti, lze s ním precizně manipulovat i v příbřežních lokalitách a jedinečným zůstává taktéž při lovu poblíž překážek, příp. při vertikálně prováděném lovu. Velmi těžce budete v rámci poměru cena/výkon hledat podobného konkurenta. Stage je prut, který ,,má duši“. Nezklame Vás a dopřeje Vám zcela jistě spoustu krásných zážitků. Vyzkoušejte a budete mile překvapeni.
                                         
Nashledanou u vody Mgr. Starnovský David.