Rotační vrtulky (Propeller)

Je to už nějakou dobu, co mi pan Vojáček dal několik plíšků rotaček ve tvaru vrtulky. Něco podobného, ale ve větších velikostech, je možné najít na mnoha amerických webech. Existují různé typy, avšak ten na fotografii se v kombinaci s muškou nazývá „Pistol Pete“. Tento typ rotační vrtulky najdete na americkém e-shopu cabelas.com

Přívlač - Rotační vrtulka - CABELAS - Pistol Pete

Foto: Vrtulka "Pistol Pete" - cabelas.com

Plíšek ve tvaru vrtulky mi delší dobu ležel na dně vázací krabičky, když jsem si na něj před několika týdny vzpomněl a pár kousků vyrobil. Výhodou této rotačky je, že se točí pořád, ať ji vedete pomalu nebo rychle. Rotuje opravdu parádně. Vyzkoušel jsem ji na pstruhové i mimopstruhové vodě a mezi úlovky se objevili pstruzi, okouni, ostroretky a hlavně naši oblíbení jelci. Tato rotačka se prakticky nedá přetížit, a proto se dá vyrábět jak v těžké, tak i v lehké variantě. Zatím mám pouze zlatou barvu lístku, ale i ostatní barvy by mohly být zajímavé.

Rotační vrtulka - Michal Janoušek

Konstrukce této rotačky je velice jednoduchá. Nepotřebujete žádný unašeč ani spouštěč lístku. Jednoduše vrtulku navlečete na drát. Rotačku navíc zvládne vyrobit téměř každý a nic se nevyrovná dobrému pocitu z úlovku, který jste chytili na vlastnoručně vyrobenou nástrahu. Velkým plusem je rovněž výhoda, že si v podstatě můžete vyrobit pro Vás pro vás nejvhodnější barvu a váhu a nejste vázaní pevně danou nabídkou kamenných obchodů nebo e-shopů.

Dobrý lov s rotační vrtulkou Vám přeje
Michal Janoušek