Profil reprezentace ČR v přívlači

Lov ryb přívlačí je jednou z mnoha možností sportovního rybolovu. Naše rybolovná metoda se zabývá hlavně lovem dravých ryb. Loví se pomocí speciálních vláčecích prutů různé délky, které jsou opatřeny smekacími navijáky s vlascem. Na konci vlasce je uvázána umělá nástraha, která imituje přirozenou potravu dravých – malou rybku, hmyz a jiné živočichy. Jako nástraha slouží např. rotační třpytky, woblery, nástrahy s gumy a mnoho dalších rozličných nástrah.

Nástrahy jsou opatřeny háčky, které v našem případě jsou vždy bez zpětných hrotů. Tyto nástrahy jsou nahazovány do vody a vedeny vodním sloupcem tak, aby byly co nejzajímavější pro dravé ryby. Přívlačí se dají ulovit pstruzi, štiky, okouni a další dravci žijících v našich vodách. Loveným rybám se nažíme se co nejméně ublížit a po vylovení je šetrně vrátit do rodného živlu. Většina závodů se hodnotí pomocí přesného měření ulovených ryb ve speciálních korýtkách. Největší součet délek ulovených ryb je samozřejmě nejlepším výsledkem. Při závodech mistrovství světa se hodnotí každá ryba bodem, délka zde nehraje vůbec žádnou roli. Nejvíce lovené druhy ryb jsou pstruh a okoun.

       

Úloha ČRS (Českého rybářský svaz) v rámci sportovního rybolovu

Je organizace, která působí ve všech krajích a je sdružena do ústředí na Radě Českého rybářského svazu se sídlem v Praze. Posláním ČRS je starost o rybářské revíry, ochrany ryb a živočichů, práce s mládeží a se sportovními odbory svazu. V ČR je registrováno kolem 300 tisíc členů, což je velmi početná základna. ČRS se snaží veškeré rybolovné sportovní aktivity podporovat. Je však samozřejmé, že vše nemůže zvládnout v absolutní míře. Rybářský sport pod hlavičkou ČRS má dlouhodobou tradici. Výsledky jednotlivých sportovních odborů hovoří sami za sebe. Tolik titulů mistrů světa a Evropy nemá žádný jiný sport v ČR. Bohužel tyto výsledky nejsou pro ČR tak zajímavé,jako třeba tituly v hokeji nebo ve fotbale. Ty jsou ale ve srovnání s námi velice málo pravděpodobné.

Soutěže v lovu ryb přívlačí v ČR

Historie soutěží sahá hluboko do minulého století. V současnosti fungují soutěže na několika stupních. Nejvyšší soutěží je Extraliga, pak následují I.a II.liga, které pracují na celostátní úrovní. O něco níž jsou postaveny centrální a krajské divize, které slouží k postupům do ligových soutěží. Jako výchovné soutěže fungují krajské přebory a pohárové soutěže. Nejvyšší tuzemskou soutěží je Mistrovství republiky, které je vždy absolutním vrcholem za účasti absolutní špičky z ČR, ale v poslední době i za účasti reprezentací okolních států.

Reprezentace ČR v lovu ryb přívlačí

Reprezentační tým se skládá z širšího výběru, který navrhuje trenér. Jedná se o 10 – 12 nejlepších závodníků působících v našich nejvyšších soutěžích a dosahujících stabilně nejlepších výsledků. Při vlastním závodě na MS se kádr zmenší na 5 závodníků, z nichž jeden je náhradníkem. Při těchto závodech je poměrně důležité, aby každý závodník měl svého asistenta. K tomu jsou využiti ostatní závodníci z širšího kádru. Práci týmu poměrně usnadňuje kvalitní komunikační technika, tak je zabezpečen zdroj informací po celou dobu závodů. Dalšími členy týmu jsou manažer týmu a trenér reprezentace.

   

Výsledky reprezentace od roku 2001 ve zkratce:

Jak můžete i vy pomoci našemu sportu?

Naše finanční možnosti jsou opravdu více, či méně omezené. Pro náš sport je důležitá podpora nejen finanční, ale i materiální. Určitě jsme schopni pracovat s několika partnery reprezentace. Naše zaměření k tomu vlastně i vybízí.

Co můžeme my nabídnout za podporu reprezentace?

Jelikož jsme zvyklí na práci s partnery, tak víme, jak moc je důležitá zpětná vazba. Tam může probíhat formou sdělovacích prostředků, časopisů, novin a internetových serverů. Rádi se zúčastníme testovacích a propagačních akcí a využijeme našeho jména k vašim obchodním záměrům.