Průzkumné strategie

V klidné nebo pomale tekoucí vodě

Držte se přibližně metr od břehu a začněte s krátkými vějířovitými hody a chytejte nehluboko pod hladinou. Poté postupte nepatrně ke břehu a házejte postupně do větší vzdálenosti a nechte třpytku potápět hlouběji a hlouběji v každém směru vějířovitých hodů.

V proudných vodách, v hlubokých místech pod peřejemi nebo vodopády

Užijte stejnou vějířovitou metodu nadhodů s prodlužováním hodů a přecházejte postupně do větší hloubky. Začněte s nadhody přes proud pod úhlem 90° a pomalu dolů navíjejte jak proud unáší vaši třpytku. Je velmi důležité kontrolovat obě rychlosti proudu a navíjení a špičkou prutu posunovat a udržovat akci a rychlost třpytky na optimální úrovni odporu.

Vzhledem k síle a hloubce proudu je nezbytné držet špičku prutu nahoře abychom zabránili třpytce odnesení proudem ke břehu a upravit rychlost, která bude zabezpečovat dostatečné napnutí vlasce a udržování akce a vibrace třpytky. Pokud nahazujeme více po proudu, špička prutu musí být držena blíže hladiny a tažení musí být pomalé a ve značné hloubce, abychom vyrušili účinek proudu, který je-li příliš silný, bude mít snahu zvyšovat rychlost třpytky a unášet ji ke břehu. Za těchto podmínek zvolíme například model Aglia Long a ze břehu s ní budeme chytat proti proudu a táhnout ji podél našeho břehu.