Příběh Panther Martin

Stanislav Kuckiewicz - báječný příběh vynálezce výrobků Panther Martin...

Vráťme se životem vysněného pradědečka všech rybářů Stanislava Kuckiewicze a vynálezce výrobků pro rybolov zn. Panther Martin.

Poslechněte si příběh o zázračném muži, vášnivém rybáři a vynálezci dokonalých výrobků pro rybolov. Stanislav Kuckiewicz se proslavil svými skvělými vynálezy pro rybářstvi. Od přívlače po mušku, až do patentování systému Panther Martin. Budeme vyprávět o životě ideálního dědy všech rybářů a podíváme se na krátké video o firmě. Poznáme Rosy, Amalia, Rossella, Lorena, Marinela a Stefano, kteří v továrně ručně vyrabí a sestavují výrobky z mimořádného kousku kovu kus po kuse již třicet roků. Nám rybářům tyto malé výrobky umožňují prožít ty nejkrásnější chvíle a emoce.

 

Jsou lidé, kteří mají takové dobré nápady, jež změní průběh událostí. Stanislav Kuckiewicz byl jedním z nich, který změnil život mnoha rybářům.

Narodil se 22. února 1909  v Petrohradu, polským rodičům. Od jeho pěti let začínal rybařit s tatínkem. V roce 1919, kdy skončila 2. světová válka, měl Stanislav pouhých deset let. Už tehdy začal rybařit svým originálním způsobem - svojí novou technikou. Tím že pozorně zkoumal přírodu, chování ryb a vodního světa. Při lovu ryb se přesvědčíl, jak imitovat hmyz, který ryby pojídají a začal vymýšlet návnadu........ Jeho velkým snem byl rybolov na háček bez živé návnady. Takto si sám vynalezl tento systém „mušky“. Již v patnácti letech lovil tímto stylem. Na začátku používal jen bambusové udice, dále pak sklolaminátové vlákno německé výroby. Stále přicházel na nové a nové návnady, jak na muškaření, tak na přívlač. Jeho zkoumání přerušilo studium na univerzitě. Nejprve studoval medicínu a následně práva.

 Zasáhla však  2. světová válka. Byl odvelen polskou armádou, chycen sovětskými vojáky a byl poslán do města Krymlu na Sibiř.Zde žil jako sportovec a lékař do roku 1942. Tehdy se mu podařilo utéct ještě s pěti kamarády a po dlouhé cestě museli ujít 3000 km, až ke Kaspickému jezeru (nejedná se o moře, jak bývá často nesprávně nazýváno, ale o největší slané jezero na Zemi). Po různých etapách se dostal do Itálie a jako voják bojoval v bitvě Montecorsino.

 Po skončení 2. světové války začal realizovat svůj vytoužený sen a věnoval se své velké vášni - rybaření. Po mnoha zkouškách patentuje třpytku PANTHER MARTIN nástrahu na přívlač, která se stala nejvíc používanou návnadou všech dob.Navíc pracoval na vývoji jiných druhů nástrah, které i když nebyly patentovány, přesto jsou v katalogových nabídkách různých důležitých firem. Poslední roky života Stanislav strávil ve městě Fermo v regionu Marche v Itálii,  kde stále  pokračoval na vylepšení svých výrobků  a staral se o svou firmu Panther Martin.

24. září roku 2000 bylo ve městě Castel Di Sangro slavnostně otevřeno a po něm pojmenováno rybářské italské muzeum.Tak Stanislav vytvořil a vyrobil třpytky PANTHER MARTIN v Itálii, kde se stále dodnes řemeslně vyrábí . Po dobu třiceti let malá skupina žen vyrabí, natírá a montuje tyto návnady kus po kuse ručně.
Jestliže jste v posledních třiceti letech chytali ryby s touhle třpytkou, tak jen díky skvělému Stanislavovi a trpělivé práci těchto žen !!!

Práce těchto lidí dělá každý den radost milionům rybářům po celém světě. Co ještě můžeme říct? Jen velké díky STANISLAVU a PANTHER MARTIN.

Autor a překladatel: Michal Nevrkla

třpytky naleznete na http://www.mojerybarina.cz/nastrahy-panter-martin/