Nymfy Berkley Power Bait

Je to speciální nástraha imitující přirozenou potravu ryb – vývojové stadium vodního hmyzu. Nymfy spojují nejsilnější vůni a příchuť formuly Power Bait s třpytkovými šupinami. Účinné dráždící látky lákají zejména pstruhy duhové i obecné, siveny a okouny. Nymfa má unikátní pohybové vlastnosti. Chapadlo nymfy dává živou akci a více reálnou prezentaci. Je aromatizovaná a ryby ji drží v tlamě déle než jiné nástrahy, což dává větší šanci zaregistrovat záběr a zaseknout.

Nymfa je vyrobena z velmi měkké a křehké gumy a snadno podléhá zkáze. Jedná se zejména o trhání končetin. Používá se hlavně při UL vláčce, ale chytá úspěšně po celý rok, a to i pod ledem. Nymfy můžeme pořídit v jedné velikosti: 1 palec – 2,5 cm. To znamená, že délka těla je 2,5 cm + délka nožiček.

   

Firma Berkley vyrábí nymfy ve dvou variantách:

Nymfy se prodávají v těchto barevných odstínech:

Při vláčení s nymfami je několik způsobů nastražení:

Používá se malý jigový háček, ale bez nálitku, protože bychom zbytečně dotrhali křehkou nymfu už při napichování. Dále se používají wolframové hlavičky ve všech barevných a váhových variantách. Při použití velmi lehké hlavičky nymfa propadá pomaleji a lákadla v podobě nožiček udělají své. Velmi dobré využití při lovu ochytaného pstruha duhového na jezerech.

Mě je nejbližší způsob nastražení při použití streamerového háčku a olůvka umístěného 15 – 20 cm před nástrahou. Pracuje zcela jinak než na jigové hlavičce. Nymfu je dobré na streamerový háček nebo jigovou hlavičku přilepit sekundovým lepidlem. Ryba totiž tahá za nožičky a většinou stáhne nymfu z ramínka háčku až do obloučku. Nymfa má hodně lákadel (nožičky), která ovšem můžou být důvodem nedobírání ryb. Někdy ale úplně stačí nožičky i tělíčko zastřihnout.

   

Nymfa na marmyšce je jedna z nejlepších nástrah při chytání pod ledem. Dále se dá nymfa použít úplně bez zátěže jenom na háčku nebo přidělaná na plandavce při použití jednoho háčku. Tuto tvrdou nástrahu to velice zatraktivní.

Způsob vedení nástrahy se odvíjí od druhu ryb, které chytáme, a od typu vody. Dá se vést agresivními poskoky nebo zcela bez oživování u dna. Někdy funguje i velmi rychle vedená s občasným zastavením. Jedním z nejúspěšnějších způsobů vedení je pomalý propad.