Norstream Cup 2011 z pohledu závodníka

V loňském roce jsem se zúčastnil velmi prestižního závodu Norstream Cup, a tak jsem si řekl, že si tyto závody nemůžu nechat ujít ani v roce 2011. Letošní ročník pořádala firma Norstream ve spolupráci s Českým přívlačovým reprezentačním týmem. Závody proběhly 5.11.2011 na soukromé přehradě v Jestřabicích. Dostat se na tyto závody nebylo vůbec jednoduché, ale nakonec se mi to podařilo.

Po několika dnech po zaplacení startovného mi volal Milan, zda jsem viděl seznam přihlášených závodníků, moje odpověď zněla „ ne, proč? “. Dle jeho hlasu jsem vycítil, že to bude asi nějaký zádrhel, v seznamu se objevily jména naší reprezentace, a nejenom to, ještě asi 20 závodníků ze Slovenska, včetně jejich skoro celé reprezentace + 3 závodníci z Ruska. No prostě seznam plný známých jmen. Samozřejmě jsme se nenechali odradit, a se slovy „ ono to nějak dopadne “, nepropadáme panice.

Večer před dnem konání závodů si házím věci do auta, čekám na kluky a hurá směr Morava, vesnička Koryčany, kde jsme byli ubytováni. Po příjezdu si dáváme večeři, nějaké to pivko a do každé nohy panáka a jdeme na pokoj, kde ještě ladíme nějaké nástrahy. Milan měl pěkné rotačky vlastní úpravy, a tak mu jednu beru se slovy, ta by se mohla hodit, zároveň si beru od Pavla jeden balíček nymf se slovy, tuto barvu ještě nemám a také by se mohly hodit.

Ráno zazvoní budík, oblékáme se a vyrážíme na Jestřabice, po příjezdu se jdeme nahlásit do hlavní chaty kde zjišťuji, že jsme poslední 3 závodníci, kteří ještě nelosovali. Vybírám si lístek se sektory, a říkám si, že to není špatný los, začínám na místě 72 a končím na posledním místě 80, což považuji za dobrý los. Na chvíli si sedáme a dáváme si kousek pečeného prasete, bohužel porce byla menší než v loňském roce. V loňském roce jsme po příjezdu dostali na stůl velký tác masa z opečeného prasete se slovy: vezměte si, co sníte a v letošním ročníku jsme dostali na tácek 2 kousky masa. S Milanem jsme konstatovali, že v loni to bylo lepší a vydali jsme se zpět k autu na přípravu prutů. Na závody si připravuji pruty od firmy Norstream - Areal 66, Provokator 592 a Dymanik CZ 602.

Příprava před závodem

Po úvodním slovu pořadatele, popřeji klukům hodně štěstí a odebíráme se na závodní úseky. A je to tady, první zazvonění na zvonec jdeme na to. Vzduchem sviští nástrahy a dopadávají na vodní hladinu. Po několika náhozech mi padá první ryba, nedobrala mojí nástrahu a po pár metrech tažení přichází zklamání a samozřejmě stoupá nervozita. V okolí je slyšet šplouchání ryb a volání závodníků „ rozhodčí“, po několika dalších náhozech s Provokátorem chytám svou první rybu, zachutnala jí Milanová rotačka. Pak delší dobu nic a zasekávám další rybu, tentokrát na Dynamik CZ, pěkného bojovného duháka, který měřil 46 cm, tomu zase zachutnala Pavlova nymfa, další ryby se bohužel nedočkám a tak končím první kolo s dvěma duháky.

Druhé kolo rotuji na místo pod hlavní chatou ( místo číslo 14 ), uvažuji, jakou nástrahu nasadím a volím variantu woblera Siek-M Gupik 3 cm, tato nástraha se mi ukázala jako opravdová bomba na opatrné duháky, v kombinaci s prutem Dynamik CZ to nemělo chybu. Po několika náhozech chytá vedlejší kolega Béda ( Lovec mladší ) bolena přes 50 cm. Několik náhozů s woblerem a cítím ránu do prutu. Dynamik CZ se prohýbá v celé délce a začíná nelítostný souboj mezi mnou a rybou, nejprve jsem si myslel, že jsem trefil také bolena, ale nestalo se tak, na woblera zaútočil duhák o velikosti rovných 50 cm, tak nádherně zbarveného duháka jsem ještě neviděl, zároveň jsem si zvětšil svůj osobní rekord.

Dalších asi 7 náhozů a přichází druhá rána do prutu, zase tahám nějaký větší úlovek, tentokrát duhák 46, po něm další duhák tentokrát 44. S tímto prutem to byla opravdová paráda, nečekal jsem, že si tento jemný proutek ( 0,5 – 4,5 g ) lehce poradí s takovými pěknými kousky. K mému místu přichází majitel přehrady pan Šlezinger a slyším, jak se baví s rozhodčím a během jejich hovoru padá věta, která mě pobavila „ ten vypadá jako když má na sobě tepláky, ale pěkně jim to tady nandavá „ Přidávám ještě jednoho duháka 44, další velký duhák mi utrhává nástrahu, přece jen vlasec o síle 0,10 nevydržel takový nápor a praskl v rapaláckém uzlu. Celé kolo zakončuji poslední rybou kolem 30 cm. Cítím se velmi spokojen, mám dobrý pocit z ryb a hlavně z prutu Dynamik CZ. Třetí kolo jsem vylosoval na hrázi, kde se mi moc nedařilo a chytil jsem je jednu rybu.

Pěkně vypasený závodní duháček

Je čas na oběd, všichni závodníci se slézají u hlavní chaty, kde netrpělivě čekají, co bude k obědu, stojím ve frontě a dostávám na talíř řízek a k tomu bramborový salát. Bohužel musím konstatovat, že úroveň stravy byla v loňském roce na vyšší úrovni, i když bylo jídlo stejné, jako v loni, nebylo to stejné. Na chatě je vyvěšeno pořadí 10 závodníků po prvních 3 kolech, k mému údivu je na posledním 10 místě moje jméno. Po obědě následovala prezentace prutů, kde byly závodníkům představeny od členů České reprezentace, novinky Norstream pro rok 2012 – pruty Provokator, Dynamik CZ, Spiker a Amulet. Kluci prezentovali své zkušenosti z mistrovství světa, kde chytali na Provokatory, já jsem zase několik málo kamarádů informoval o prutu Dynamik CZ, který jsem měl tu možnost otestovat od začátku sezony 2011, kdy jsem dostal k testování prototyp tohoto prutu.

Co jsem velmi ocenil, byla možnost otestování prutu při závodech, kdo měl zájem, mohl si otestovat některý z vystavovaných prutů v dalších dvou kolech, tuto možnost jsem ještě od žádného pořadatele neviděl. Velmi kladně jsem hodnotil ukázku nahazování a využití veškeré energie prutů Provokator, tato ukázka byla prezentována návrháři firmy Norstream. Cílem byla ukázka, co pruty dovedou a hlavně, jak s nimi správně pracovat, během ukázky bylo vidět, že při správném nahazování docílíte delších náhozů.

Lehká obědová siesta

Blíží se čas na zahájení posledních dvou kol, končíme s kocháním, vracíme pruty do stojanů a jdeme si připravit nástrahy na další chytání. Snažíme se s Milanem a Pavlem něco vymyslet, ale bohužel nic moc nás nenapadá. Odebíráme se na svoje závodní sektory a čekáme na úder zvonu, začíná čtvrté kolo. Bohužel ani tentokrát se rybám moc nechtělo a v mém bodovacím lístku nebyla napsána ani ryba. Předposlední kolo bylo spíš trápení, tolik náhozů, ale bez kontaktu.

Poslední kolo jsem si vylepšil reputaci, rotoval jsem na poslední místo, kde se daly ryby očekávat. Přicházím na místo a potkávám mého kamaráda Bédu ( Lovce staršího ), ptám se ho, kolik ryb tady nachytal a dostávám velmi zklamanou informaci, že nenapsal ani rybu, 4 kontakty a žádní vytažení, říkal mi, že 2 ryby mu spadly jeho blbostí a více tam toho bohužel neudělal. Na tomto místě bylo ryb dost, jen už měly okoukány běžné nástrahy, za ty 4 kola jim kolem tlamy prolétlo několik barev nymf, takže na tyto nástrahy vůbec nereagovaly.

Beru do ruky Dynamik CZ s woblerem Siek-M a začínám s prochytáváním tohoto místa. Po 15 minutách mám na bodovacím lístku napsány 3 ryby, v tuto chvíli jsem si jistý, že to bude dobré umístění, protože v posledním kole se nikdy moc ryb nechytá. Pokouším se změnit nástrahu za nymfu, ale ryby vůbec nereagují, beru tedy opět woblera a po chvíli přichází další duhák, po chvíli ryby přestávají na woblera reagovat a tak beru stejný model, ale jinou barvu, ryby dostávají zase chuť k jídlu a přidávám další ryby. Celé kolo končím s počtem 7 duháků, což mě přineslo 1 místo v tomto kole.

Závěrečný úder zvonu a NORSTREAM CUP 2011 je u konce, všichni závodníci se odebírají ke svým autům, kde si balí své věci, všude kolem je slyšet, kdo na co chytal a jak jim to šlo nebo spíš nešlo. Odebíráme se k hlavní chatě a netrpělivě očekáváme na konečné vyhlášení výsledků. Závodů se zúčastnilo 80 závodníků z následujících zemí: Česká republika, Slovenská republika ( 21 závodníků ) a Rusko ( 3 závodníci ). Věřím tomu, že v dalších ročnících bude o tento závod zájem i u závodníků z jiných zemí a povede se propagovat českou přívlač i v Evropě.

Poháry pro vítěze

A jak to vlastně všechno dopadlo?

  1. místo Hatala Richard (Slovensko) - hlavní cena 2400 Euro + účast na Norstream Cupu v Rusku v roce 2012, kde má vítěz hrazeno startovné, ubytování a stravu
  2. místo Pisarovič Erik (Slovensko)
  3. místo Václavík Juraj (Slovensko)

Závodníci na 4.-15. místě dostali pruty Norstream - Provokator, Areal, Dynamik CZ, Dynamik II, a Spiker. Kluci ze Slovenska nám to pěkně nandali. Loňský vítěz Peter Horňák pak předával putovní putovní pohár NORSTREAM CUP ve velikosti Stanley Cupu, novému majiteli Richardovi Hatalovi, kterému to ostatní mohli jen tiše závidět.

Netrpělivě čekám, jak se umístím, říkal jsem si, že na tom nebudu zas tak špatně, nakonec jsem zklamán, do 15 místa byly rozdány pruty od firmy Norstream a já jsem vyhlášen na 17. místě, no nic nedá se nic dělat, snad se to povede příště. Se svým výsledkem jsem spokojený, v takové veliké konkurenci bylo pro mě umístění ve druhém kole na 2.místě a v pátém kole na 1. místě velkým úspěchem. Zároveň jsem velmi spokojen s ulovenými duháky na prut Dynamik CZ, pro příští rok plánuji rozšíření svých prutů o jeho druhého kolegu Dynamik CZ 662 1,5-6g.

Tímto bych chtěl poděkovat pořadatelům: panu Evgenymu Bykovovi za firmu Norstream, nově vznikající firmě Formula Fishing, firmě Indesp, za hodnotné ceny a Českému reprezentačnímu týmu, za pomoc při realizaci závodů na takové úrovni a budu se těšit na pokračování dalších ročníků. Zároveň netrpělivě také očekávám, jaké novinky nám představí firma NORSTREAM v roce 2012.

Petrův zdar a hodně takových závodů Vám přeje
Václav Lukeš, www.chytryrybar.cz