NORSKO 2010

Jsou rybářské servery a cestovní kanceláře, které se zabývají pouze touto severskou zemí a specializují se na ni. Já bych se chtěl na rybářskou výpravu do Norska podívat trochu netradičním způsobem, a to co všechno si musíme předem zjistit a na co se připravit. Naše partička nadšenců se v dubnu 2010 vypravila na 3000 km vzdálený ostrov Amnoya do oblasti Nordland.

Cesta do severního Norska

My jsme zvolili trasu přes Německo, Dánsko a Švédsko, a to následovně:

Trajekt:

Most

S čím musíme počítat

Vzdálenost 3000 km - cca 42 hodin při dodržení dopravních předpisů Švédska a Norska. Nafta cca 16.000 Kč (spotřeba 8 l / 100 km; 65 l nádrž; 800 km na nádrž; 8-krát tankovat na 6400 km, cena nafty 31 Kč / l)

Pohonné hmoty

Cena nafty je v Norsku o poznání vyšší než u nás. Jeden litr se pohybuje kolem 40 Kč. Čerpací stanice jsou na kvalitní úrovni, ale na naše poměry jsou vzdáleny dost daleko od sebe. Například na severu Švédska to může být i 100 km.  Čerpací stanice kromě hotovosti přijímají také platební karty. Vyplatí se mít s sebou platební kartu, protože menší čerpací stanice mají v provozu v noci a o víkendech pouze stojany s automaty. Během víkendu se dá platit hotově pouze od 9:00 do 15:00 hod.

Potraviny

Většina zboží v běžných supermarketech má stejnou cenu jako v Česku, pouze v norské měně (asi 3,20 – 3,60 Kč za 1 NOK). Když si norské ceny přepočítáte do české měny, setkáte se s cenovým překvapením na každém kroku. Samostatnou kapitolu tvoří samozřejmě cena alkoholu. Supermarkety Coop a Ica, kde nakoupíte téméř vše od potravin, suvenýrů až po rybářské potřeby, mají otevřeno denně od 8:00 do 20:00 hod., v sobotu a neděli od 9:00 do 18:00 hod.

Celní předpisy

I když do Norska můžeme cestovat bez problémů jako do jakékoliv jiné země EU, platí zde nadále velmi přísné předpisy pro dovoz a vývoz některých druhů zboží. Množství alkoholu a tabáku, které lze do Norska bezcelně dovézt:

Bez zvláštního povolení je zakázán dovoz:
Nápojů s vyšším než 60% obsahem alkoholu, narkotik, jedů, zbraní, střeliva, zábavné pyrotechniky, ptáků a exotických zvířat, živých rostlin a brambor.

V omezeném množství lze do Norska dovézt:
Max. 5 kg cukru, 1 kg čokolády a sladkostí, 10 kg masa a mléčných výrobků ze zemí EHS.

Dovoz pohonných hmot:
Bezcelně lze dovézt max. 600 litrů natankovaných pohonných hmot + max. 10 litrů v rezervním kanystru na vozidlo.

Vývoz ryby:
Z Norska lze vyvézt na jednu osobu 15 kg filet + 1 trofejní rybu.

Dopravní předpisy

Německo:

Dánsko:

Švédsko

Období vyznačené:

Norsko

Zákaz nebo slůvko „ne“ se vyjadřují slovem „ikke“, zákaz stání „All stons forbudt“. Zákaz parkování jsou označeny jednoduchou bílou čarou na okraji vozovky. Stojí-li na vaší straně značka bílé M v modrém poli, znamená to, že máte uvolnit cestu protijedoucím vozidlům. Jezděte opatrně a dávejte pozor na zvěř v blízkosti silnice. Dodržování dopravních předpisů se v Norsku vyplatí.

Důležitá telefonní čísla:

Telefonní předvolby:

Zajímavé www stránky: