Montáž pro metodu Drop Shot

Tato metoda pochází z USA, takže její vznik je opět spojen s lovem basů. Vyžití této metody se však nevztahuje pouze na lov okounů, ale i candátů, štik a pstruhů. U této montáže je olovo umístěno na konci vlasce a háček s nástrahou je umístěn nad olovem.

U Drop Shot metody je háček uvázán tzv. Palomarským uzlem, který garantuje 90 stupňový úhel háčku od návazce. Na háčku nabízené nástrahy vydávají jemné vibrace dokonce i v klidové fázi. Odstup olůvka od háčku a tím stanovená vzdálenost nástrahy ode dna je variabilní. Používaná speciální olůvka jsou vybavena svorkou, díky níž drží na návazci i během náhozu. Obrovskou výhodou této metody je možnost nabízet nástrahu velice dlouho na jednom místě, aniž by ztratila svůj lákavý pohyb.

Palomarský uzel

Drop Shot - Palomarský uzel

Montáž sama je velice jednoduchá a sestává z pouhých několika částí. Z 1,5 metru dlouhého návazce ( důrazně doporučujeme použít fluorocarbon, který je pod vodou pro ryby prakticky neviditelný), na něm se nachází Palomarským uzlem navázaný DS háček a speciální olovo. Doporučujeme nepoužívat ke spojení s kmenovou šňůrou obratlík, aby pokud možno nic nebránilo přímému přenosu impulzů od prutu k nástraze a naopak.

Montáž Drop Shot

Vedení nástrahy je co nejpomalejší. Drop Shot metoda není vhodná k hledání dravců na velkém prostoru, ale k prochytávání známých Hot Spotů, nebo míst s pravděpodobným výskytem dravců. Po náhozu ( z lodi nebo ze břehu) nechte olovo klesnout ke dnu. Poté začněte s jemným pocukáváním, při kterém posunujete olovo po dně v centimetrových vzdálenostech. Mezi jednotlivými posunutími montáže zařaďte 5 - sekundové pauzy, během nichž nesmíte ztratit kontakt s nástrahou. Právě v klidových fázích začne speciální DS nástraha se svojí typickou akcí. Zde přichází i většina záběrů. U Drop Shotové metody je háček umístěn v přední části nástrahy. Dravci ji většinou nasají beze zbytku. Zásek následuje s asi vteřinovým zpožděním.

Přívlač - Ryba chycená na Drop Shot

Kdybychom měli vyjmenovat všechny cílové ryby, zabralo by to dost místa. Není nám znám dravec, kterého by nástraha nabízená při Drop Shotové metodě nechala v klidu a to ve sladké i slanné vodě! Hlavně ve frekventovaných revírech  je Drop Shotová metoda neuvěřitelně úspěšná!

Používané komponenty na Drop Shot:

Přívlač - Okoun chycený metodou Drop Shot   Přívlač - Okoun chycený metodou Drop Shot

Mnoho štěstí s metodou Drop Shot
vám přeje Jiří Karásek
www.naprivlac.cz