Mistrovství SR v přívlači na horské řece POPRAD

Na letošní mistrovství Slovenska, které se konalo ve dnech 13. - 15. 5. 2011, jsem se obzvlášť těšil. Především kvůli tomu, že jsme jeli jako parta kamarádů, jejichž složení se shodou okolností ani moc nebude lišit od sestavy, v jaké se zúčastníme MS v Itálii. Faktem je, že přestože jsme chytali každý sám za sebe, ujistili jsme se, že i výjezd a přípravy na hry v Itálii, můžeme krásně zvládnout jako jeden tým.

Samotnému odjezdu na Slovensko předcházel malý trénink, kdy Tom Krejča přijel o den dříve a na Jihlavce jsme potrénovali. Večer jsme pak doladili nástrahy, rozebrali jsme kdeco a kde koho a v pozdních nočních hodinách jsme se uložili na kutě, abychom byli ráno fit. Po šesté ranní přijel i František Cafourek. Přeházeli jsme věci do mého auta a plně naloženi a v dobré náladě jsme vyrazili směr Slovensko. Cesta proběhla bez komplikací, vše v pohodě. Ubytovali jsme se a již celí nedočkaví jsme si s Maťo Forbakem procházeli závodní trať. Při samotné obchůzce si každý ve své hlavě promítal scénář následujícího závodu. Hlavní otázkou je, jaká si nalosujeme místa, v jaké skupině atd. Po večerním losování jsem konstatoval, že moje skupina je fakt našlapaná! Samí lepší „týpci“ - Ďuro Mrázik, Laco Mlynarovič, Peťo Horňák, Juraj Smatana apod. Tajně jsem doufal, že některý z borců v mé skupině bude po večerním dýchánku ráno indisponován. Nebyl! Jsou to holt velmi zkušení a odolní jedinci.

Během sobotního závodu jsme chytili dost ryb a počasí také přálo. Říkal jsem si, že co se nepodařilo dnes, dotáhneme zítra. Bohužel, neděle byla ve znamení obratu o sto osmdesát stupňů. Počasí se pokazilo, voda se zakalila a během postupně ubíhajícího času bylo hůř a hůř. Došlo to tak daleko, že hlavní rozhodčí musel poslední kolo zrušit! Někomu tohle rozhodnutí pomohlo k lepšímu umístění, což ovšem nebyl můj případ!

Mistrovství SR v přívlači

Po dobu celého závodu byl hlavní chytanou rybou potočák. V sektoru A jich bylo nejvíce a taky největší kusy. Výjimkou nebyl ani pstruh s délkou kolem 40 cm. Postupně bylo v sektorech směrem dolů po toku stále menší a menší množství ryb. Voda zde byla dost čistá, a tak se k ní muselo přistupovat velmi opatrně. V nejspodnějším sektoru už měly ryby v průměru 15 cm, což ale nevadilo, protože slovenské bodování na pstruhovce bylo systémem 1 ryba = 1 bod. Velice rozumné řešení v souvislosti se šetrným zacházením s rybou. Ryba se podebrala, ukázala rozhodčímu a rozhodčí dal pokyn k vypuštění. Mnohdy se ryba vyháčkovala v podběráku sama, a tak na ni nebylo nutné ani sáhnout, zkrátka super.

Naší největší zbraní, při závodu v sektorech s menší rybou, byla třpytka v různých barvách a provedeních. Tuto techniku zvládáme, myslím, velmi dobře. Bohužel byla postupem času tato nástraha okoukaná a museli jsme sáhnout po gumových nástrahách, jejichž velikosti jsme čím dál více zmenšovali. Co pro nás bylo trošku překvapením, bylo používání woblerů našimi „bratry“ :-) - cca 5 cm na pstruhy, kteří měli i pod 15 cm. Takto ulovený pstruh nebyl výjimkou i na prochytané vodě. Víme, že woblery jsou trošku naší slabinou, a tak se ještě před výjezdem na Slovensko stavil Franta C. a Jirka Š. u pana Bykova (firma Norstream), který sponzoroval naši reprezentaci minulý rok. Pan Bykov nám nabídl na odzkoušení woblery, které patří mezi novinky firmy Strike Pro. Já jsem je naneštěstí nestihl pořádně otestovat, takže jsem věřil své domácí výrobě. Špádíček to risknul a povedlo se. Z naší osmičlenné skupiny se umístnil nejlépe, na krásném sedmém místě. My ostatní jsme také nedopadli nejhůře, nikdo z nás nebyl poslední a za výsledky, které jsme udělali, se ani jeden z nás stydět nemusí.

Takže si myslím, že nikdo nebyl lepší nebo horší. Na Slovensku bylo důležité, že jsme uměli fungovat i jako tým, přestože každý chytal sám za sebe. Medaile byly rozdány a my jsme se po rozloučení s kamarády vydali zase na cestu domů. Později, po opravě výsledků, se Jirka přehoupl ze sedmého na páté a já z jedenáctého na deváté místo. Ostatní zůstali na svém.Vítězem závodu se stal Jaro Sámela.

Mistrovství SR v přívlači

A pokud se vrátím k tomu, co mi tento závod dal?
Hodnotím ho velmi kladně. Opět jsme něco nového odkoukali, přiučili se. Přivezli si zcela nové typy nástrah, ale také jsme odjížděli zamyšleni.

V reprezentaci nám několik let bylo vštěpováno, že my jsme špičky a z toho důvodu jsme museli vše tajit (taktiky i nástrahy). A osobně mi bylo několikrát doporučeno, abych omezil kamarádství se Slováky. Tomu se teď můžu pouze smát, protože zatímco my Češi sedíme zaseknutí v osobáku, Slováci již dávno odjeli rychlíkem! A to je fakt, který nikdo nemůže zpochybnit. Jsem rád, že to naši kluci viděli na vlastní oči.

Po průvanu v reprezentaci se obět vrací bratři Čepelky. Jsou to jedni z našich nejlepších závodníků u nás a jsem za to strašně rád. Poslední věcí, kterou bych chtěl zmínit je, že se na stejné vodě, na které jsme tentokrát chytali, bude v roce 2014 konat MS. A proto považuji za velký přínos, že jsme tuto vodu mohli nejen vidět, ale také si na ní zachytat! Týmu, který pojede na MS do Itálie, přeji hodně štěstí, protože ho budeme potřebovat.

Závodníci: Čepelky 2x, Sokolíci 2x, Špáda, Cafin, Tom Krejča, Šimoťák
Za všechny Jožka Foltýn (Sokolík)