Labští sumci na woblery - 1. část

Před několika lety jsem byl pozván na setkání vláčkařů na řeku Moravu a tam jsem s neutuchajícím zájmem poslouchal vyprávění místních rybářů o vláčení sumců na této lokalitě. V té době to pro mě byla ryba z říše snů a úsek jejich řeky jsem bral jako panenskou vodu, kterou jsem jim strašně záviděl.

S přibývajícím časem začaly prosakovat zprávy o ulovení několika jedinců i v Čechách například na řece Labi. Množství úlovků se rok od roku začalo zvyšovat a dalo by se prohlásit, že nyní je ulovení sumce na přívlač na řece Labi běžnou záležitostí. V tomto článku Vám tento specifický druh přívlače trošku přiblížím a pokusím se drobnými radami přispět k ještě větším úspěchům Vás čtenářů.

Je tomu tři roky co se lovu sumců věnuji naplno a již se mi podařilo ulovit na přívlač několik slušných exemplářů a množství sumců menších velikostí. Pro někoho je sumec trofejní pouze nad dva metry délky ale myslím, že ryby velikosti kolem sto dvaceti centimetrů jsou velice atraktivní a ceněnou rybou při lovu přívlačí.

Sumčí přívlač - Radim Křepelka  Sumčí přívlač - Radim Křepelka

Jednou z nejdůležitějších zásad při jejich lovu je trpělivost a pak samozřejmě nepodcenění rybářského vybavení,které by mohlo znamenat ztrátu veliké životní ryby. Sumci nejsou okouni, kterých nachytáme deset za docházku, mnohdy je vláčení o jednom jediném zásadním záběru a ten se nesmí promarnit. Letos se mi stalo již několikrát, že jsem po třech hodinách bezúspěšného rybolovu myslel na odchod a v tom přišel záběr. Proto doporučuji v letních měsících vláčet až na „doraz“ čili do půlnoci, většina záběrů přichází až za tmy v rozmezí mezi desátou a dvanáctou hodinou.

Stává se sice že sumec zabere i přes den nebo ráno, ale procentuelně z vlastní zkušenosti mohu potvrdit jejich největší aktivitu právě za tmy. Vzhledem k tvrdosti a tíze rybářského vybavení které popíši níže je člověk za dvě hodiny intenzivní přívlače ze břehu dost unaven a tak se mi letos vyplatilo dorazit k Labi až se setměním třeba po deváté hodině. Nejlepší dobu jsem tedy prolovil čerstvý, neunaven a plně soustředěný na každý nához. Tuto taktiku jsem si uvědomil potom co jsem unavený, nepřesnými náhozy a jakousi apatií marnil u řeky čas a nevěnoval se lovu naplno.

Přesnost a soustředění je na některých úsecích Labe nesmírně důležité, protože nejen že důsledně a důkladně prolovíme sumčí loviště nebo stanoviště, ale také přijdeme o méně nástrah, které vedeme přesně tak jak potřebujeme. Sumci mají stanoviště v různých jámách, zatopených překážkách i zlomech a tak se často stává pokud rybář hází nástrahou nazdařbůh že o ni přijde. Vzhledem k ceně například woblerů to není zas taková legrace utrhnout po pár náhozech půl krabičky. A právě woblery se mi v poslední době osvědčily ze všech nástrah nejvíce. Jejich specifický chod a veliký rozsah použití je řadí na první místo mezi moje nejoblíbenější nástrahy pro lov sumců přívlačí.

Názor, že sumci jsou pouze v nadjezí a velikých hloubkách se nezakládá na pravdě jelikož jsou to také dravci, kteří vyjíždějí lovit za hejny rybek obzvláště v letních měsících do mělčin. Zde také nejvíce využijeme dvoudílné woblery s ponorem do dvou metrů. Ideálním místem pro lov sumců na dvoudílné woblery jsou tedy rozhraní mělčin a větších hloubek kde jejich uplatnění využijeme nejvíce v nočních hodinách. Sumci sem vyjíždějí ze svých stanovišť za potravou a stává se velice často že záběr přichází až u samého břehu na mělčině. Je to také velice dobré místo pro lov candátů a tak si čekání na sumíka občas zpříjemníme ulovením nějakého toho candátka. Nejčastěji používám woblery Salmo Whitefish 13cm 19g floating s ponorem do 1,5m a dvoudílné woblery jointed od Rapaly.

Sumčí přívlač - Úlovek z Labe  Sumčí přívlač - Úlovek z Labe  Sumčí přívlač na Labi

Pokud se rozhodneme lovit sumce například podle různých hran, zatopených zdí a stromů ve větších hloubkách tak se mi nejvíce osvědčily woblery Salmo Fatso sinking bez lopatky, které spouštíme do hloubek dle vlastní potřeby a potom lehkým potažením zvedáme nástrahu k hladině. Touto technikou můžeme opakovaně vydráždit i netečného dravce ze svého úkrytu. Klasikou mezi hluboko potápivými woblery jsou různé shady a především Shad Rap od Rapaly je hodně používaný, ale také hodně okoukaný a já osobně mám raději woblery u kterých můžu ovlivnit jejich chod svým vedením.

Největších úspěchů jsem letos ovšem dosáhl na slidery a to jak na slidery Salmo, tak především na slidery Water Scout Slick.Používám především jejich potápivé verze a pracuji s nimi tak že je opakovaně spouštím do různých jam a podemletých děr a následně povytažením nazvedávám. Tato nástraha má geniální chod do strany a napodobuje raněnou uhýbající rybku. Rozdíl mezi slidery Salmo a Water Scout vidím především v rychlosti jejich potopení a v barvě,která ovšem dle mého názoru není pro lov sumců vůbec důležitá.Salmo se pomaleji potápí a je tedy vhodnější na klidnější partie řek,prolovení tůní a „točáků“,Water Scout se potápí jednou tak rychleji a uplatnění najde nejvíce v silnějších proudech a tůních u protilehlého břehu kde potřebujeme dosáhnout při velké vzdálenosti a přesnosti správného kopírování dna.

Jelikož výše uvedené nástrahy mají také větší gramáž je potřeba k tomuto lovu požívat také adekvátní vybavení. Podcenění by mohlo znamenat ztrátu životní ryby a také poškození vašeho vybavení. Pokud lovím slidery, které váží od 20 do 60g tak bohatě postačí prut gramáže 50-80, ale pokud lovím s například s woblery Salmo Fatso nebo Salmo Warior, volím podstatně tvrdší prut s vyšší nosností. Je na každém z Vás který prut Vám sedne do ruky,ale doporučuji při vláčení s těmito speciály upřednostnit kvalitní materiály a lehkost prutu. Mě osobně nejvíce padl do ruky prut Sportex Kev Pike do 80g a hlavně Spotex Carat Spin 100-150g. S těmito pruty se nemusíte bát nahazovat 100 gramové nástrahy a zdolávat sumce trofejních velikostí.

Přívlač - Sumec z Labe 

Pro lov s dvoudílnými woblery a pro lov z lodě se mi nejvíce osvědčil prut Robinson Cortez Jerk 1,95m 20-70g. Navijáky k těmto prutům by měly mýt velkou kapacitu cívky, kvalitní přední brzdu a doporučoval bych tedy modely renomovaných firem Shimano, Penn, Daiwa, Quantum, Okuma atd.Rozebírat jednotlivé modely by obsáhlo hodně stran a také ceny jednotlivých firem jsou různé, takže záleží na každém z Vás, popřípadě na doporučení kolegů, prodejců a kamarádů. Dalším důležitým doplňkem je karabinka s obratlíkem,velice podceňovaná drobnost která ale bohužel může také způsobit ztrátu ryby i vaším oblíbeným woblerem nebo jinou nástrahou. Používám větší tipy s velkým obloučkem a nosností klidně i kolem 40-80kg, ideální jsou vysoko pevnostní obratlíky s kvalitní karabinou, která nám při svém větším obloučku umožní volnější pohyb nástrahy a tudíž hlavně u woblerů preciznější chod. Uzlík uvázaný přímo na wobleru zabraňuje dokonalejšímu pohybu nástrahy a nástraha pak nepracuje dle našich představ.

V další části si povíme něco vlascích a šňůrách a také Vám řeknu pár drobných rad a tipů. Zatím se loučím s přáním mnoha kvalitních zážitků z lovu sumců. Radim Křepelka.