Kayakfishing - vybavení pro kayakfishing - 2. část

Rybaření z kajaku je pro mnohé rybáře záhadou, není úplně jasné co všechno je na kajaku potřeba. V tomto článku se dozvíte základní věci o specifickém vybavení, které je na kajaku potřeba. Také se budeme zabývat základními vlastnostmi kajaků a tím jak tyto vlastnosti ovlivňují výběr kajaku.

Pádlo

Kajakové pádlo je nejefektivnějším pohonem lodě vlastní silou, to už věděli i eskymáci. Při koupi pádla musíme brát v potaz několik věcí:

Oblečení

Kayakfishing - Kalhoty Hiko Quest

Kayakfishing - Vysoké boty Hiko Wade Plus

Kalhoty Hiko Quest Vysoké boty Hiko Wade Plus
 

Kayakfishing - Nafukovací vesta

 

Kayakfishing - Pěnová vesta

Crewsaver Teviot(nafukovací vesta)
Stohlquist Fisherman(pěnová vesta)

Sedačka

Kajak musí být pohodlný, a to nejvíc záleží na použité sedačce, proto se trochu rozepíšu. Faktem je, že sedačka od Jackson Kayak nemá v současné době konkurenci, pochopitelně ale nepasuje do ostatních kajaků. Umožňuje sedět buď nízko nebo vysoko, podle potřeby. Samozřejmostí je štelovatelná opěrka zad. Sedačka se také dá vyjmout a sedět můžete tak i na břehu. Pokud sedačku sklopíte v nízké poloze, tak máte de facto lehátko. Ostatní výrobci ale nezůstávají pozadu. Firma FeelFree nabízí pro rybáře hned tři varianty. Já zde zmíním pouze nejvyšší variantu, vyplatí se totiž investovat do pohodlí. Jedná se o jejich nejluxusnější variantu KingFisher. Zajímavé jsou přídavné držáky a kapsy v zádech sedačky. Poslední z výrobců, které zmíním je Ocean Kayaks. Jejich nejluxusnější sedačkou je Comfort Tech.

Kayakfishing - Sedačka - Jackson Kayak Coosa

Kayakfishing - Sedačka - KingFisher

Kayakfishing - Sedačka - ComfortTech

Jackson Kayak Coosa FeelFree-KingFisher Ocean kayaks-Comfort Tech

Držáky prutů

Osobně mám zkušenost pouze s držáky RAM. RAM 2000 a RAM Lightspeed. Moje doporučení je: Lightspeed je skvělý patent, umožňuje rychlé vytržení prutu z držáku, ale bezchybně funguje pouze s pruty od 20g výše, tedy jednoznačně volba pro trolling. RAM 2000 obslouží i štíhlejší proutky.

Systémy uchycení držáku na kajak jsou několika typů:

Zakotvení pro kajak

Nejlepší řešení je psí vodítko s pružinou. Na konec místo psa ale připevníte těžký řetěz obalený páskou, aby necinkal. Držadlo vodítka upevníte vedle sedačky kajaku, aby bylo vždy po ruce.  Podle toho kolik z řetězu spustíte na dno, kajak jenom zbrzdíte, nebo úplně zastavíte.

Kayakfishing - Kotvící řeťez

Kotvící řetěz instalovaný na zádi kajaku Coosa

Výběr kajaku

Na co se zaměřit při výběru kajaku? Toť otázka. V zásadě na to můžeme nahlížet ze dvou pohledů.

1. Vlastnosti kajaku

Kajak vždy, díky svému tvaru, nějak kombinuje stabilitu, rychlost a obratnost. Než zakoupíme rybářský kajak, vždy musíme dobře promyslet, která z těchto vlastností je pro nás důležitá.

2. Výbava kajaku

Ačkoliv kajak si ve finále můžete donekonečna upravovat, přidávat síťové kapsičky a kdesi cosi, tak při koupi je dobré také koukat na výbavu kajaku. Mezi to patří počet držáků, velikost skladovacích prostor, drobné vestavěné krabičky na nástrahy, vodotěsné vaky apod. Pokud plánujeme vícedenní výpravy, vyplatí se uzavřené skladovací prostory. Praktické jsou i zmíněné krabičky na nástrahy a vodotěsné kruhové poklopy na drobnosti.

Kayakfishing - Skladovací prostor kajaku

Obří skladovací prostor Mokenu 12, pojme snadno i děličku.

Kayakfishing - Praktické vestavěné krabičky

Vestavěné krabičky u modelů FeelFree Moken

Poslední vychytávkou ve vybavení, kterou tu musím zmínit je geniální systém u kajaků FeelFree - kolečko v kýlu. Toto kolečko umožňuje kajak pohodlně táhnout za přední úchyt. Mají to patentované takže u ostatních kajaků to bohužel neuvidíme. Kolečko u modelů FeelFree usnadňuje přepravu kajaku.

Děkuji všem co dočetli celý článek a doufám, že vám pomohl a inspiroval vás.
Jan Liska, www.kayakfishing.cz