Kayakfishing - rybaření z kajaku - 1. část

Přívlač je nádherný styl lovu, který si rychle podmaní ty z rybářů co mají buňky i pro aktivnější lov, ne jen pro „bobkařinu“. Procházka kolem vody je pro leckteré to pravé. Jenže se často u vody ukáže, že ne všechna místa jsou dobře přístupná, a že leckdy ta nejlepší jsou naprosto nedosažitelná. Tohle se stává na řadě terénů, jak na velkých nádržích a řekách, kde se leckdy nedá nahodit tam, kde čekáme ryby, tak na menších zarostlých říčkách, kde při přístupu skrze zarostlý břeh vždy ryby vyplašíme.

Řešení této situace nabízí lov z loďky. Až do minulé sezóny byly rybářům k dispozici pouze klasické pramičky a různé nafukovací šílenosti typu BellyBoat. Nyní rybářský řád umožňuje rybolov i z kajaků, které jsou k rybolovu určeny. Tímto se fanatikům do přívlače a muškaření nabízí nová dimenze lovu z lodě. Kajaky svojí podstatou nabízí „vodní“ alternativu k té naší oblíbené procházce u vody. Kombinují totiž několik vlastností, které žádný jiný tip plavidla nenabízí všechny.

Přívlač - Kajak - Foto Dagmar Zemanová   Přívlač - Kajak - Foto od Dagmar Zemanová
Fotky z testování kajaků od autora Dagmar Zemanová.

Kajak je rychlý dopravní prostředek na větší vzdálenosti, tím se vyrovnává člunům s elektromotorem, navíc si ještě trochu zacvičíte. S člunem a motorkem nemůžete nikdy jemně manévrovat v místě lovu, kajak tohle zvládá v pohodě. Díky svému tvaru kajak připomíná plovoucí kládu a ryby se jej vůbec nebojí. Kajak nevydává žádné vibrace, byť třeba z tichého elektromotoru, také neslyšíte žádné skřípání vesel. Kajak je zároveň dostatečně lehký, aby se dal i v jednom naložit na střechu auta.

Jak to u novinek v rybářském světě bývá, většina jich přijde z Velké Británie nebo z USA. Firmy, které designují kajaky, se velice rychle přizpůsobily a vzniká velké množství kajaků, které jsou určeny pro rybolov. Na konci článku najdete sekci, která vám doufám pomůže se ve vlastnostech kajaků orientovat a pokud možno vybrat, ten, který vám bude vyhovovat. Tenhle styl lovu mě naprosto pohltil, a celé letošní jaro jsem vždy šetřil čas, abych mohl s kajakem vyrazit. Čtěte dál co jsem se letos s kajakem naučil. Doufám, že vám tyto tipy přijdou vhod.

Osprey foto - Přívlač - Kajak   Osprey foto - Přívlač - Kajak
Fotky z testování kajaků od autora  Míra (Osprey) Hlaváček.

Přívlač z kajaku

Na přívlač zatím jezdím jen na Štěchovice s kajakem Jackson Kayak Coosa, ale už se nemůžu dočkat zahájení, chci vyzkoušet Moken 12 na Orlíku s echolotem. Plánuju také zkusit hlubinou přívlač, to bude pro mě novinka tak uvidíme.

Kajak Jackson Coosa

Přívlač - kajak Jackson Coosa

Kajak Moken 12

Přívlač - kajak typ Moken 12

Přívlač z kajaku je jedním slovem balada. Hlavní výhodou je 100% mobilita, celý revír je dostupný, můžu odpádlovat kam se mi zachce a zároveň kajak nabízí i možnost jemně manévrovat přímo v místě lovu, což si na pramičce nedokážu představit. Další věc, která stojí za zmínku je možnost vozit s sebou více prutů. Např. Moken má v základní výbavě 4 držáky, takže se dá rychle měnit taktika lovu. Pro výlet na Orlík zatím uvažuju následující sestavu: jemnej proutek 5-15 g na dropshot se smáčky, medium přívlačák 5-20g na klasické gumy- kopyta apod, a konečně tužší 10-30g s větším navijákem na trolling. Uvidíme jak to zafunguje.

Při lovu se mi obecně osvědčily dvě taktiky:

1. Prochytávání revíru
Oblíbenou technikou je nechat se unášet, ať už proudem nebo větrem, a prochytávat vodu kolem sebe. Pro toto se hodí jak vertikální, tak klasická přívlač. U vertikální preferuju techniku DropShot. Líbí se mi malá ztrátovost nástrah a možnost jak si vyhrát s montáží.

DropShot je ideální při prochytávání hlubší vody a z kajaku se tímto stylem chytá opravdu pěkně. Váhou zátěže manipulujeme podle pravidla: Čím větší hloubka a rychlost pohybu kajaku, tím těžší zátěž. Při prochytávání revíru bude ale asi každý z vás preferovat jinou metodu.

2. Stopování ryb
To v čem kajak opravdu exceluje je cílené vyhledávání míst, kde se ryby zdržují. Padlé stromy, kameny, hrany skal, ústí potoků… známe tato místa dobře. Mojí oblíbenou taktikou je kajak rozpádlovat ještě daleko od slibného místa a „doplachtit“ již bez zabírání až tam. Tímto nevyplašíme ryby, ty se mají občas tendenci dokonce přímo schovat pod kajakem a pravděpodobně kajak považují za plovoucí kmen nebo větev. Odkaz na VIDEO.

Letošní jaro s přívlačí na kajaku

Naučil jsem se trochu chytat na Štěchovické přehradě. Mezi úspěšné nástrahy patřily hlavně smáčci a to jak na okouny tak na duháky. Nejlepší místa jsou právě normálně naprosto nedostupné terény jako jsou padlé stromy a skály. Jedna rada zní- při chytání blíž u hladiny kolem kajaku, např. když se necháváte unášet podél skal a prochytáváte celý vodní sloupec, co nejvíce se schovejte do kajaku, ryby jsou alergické na to, že vás z vody vidí a často nástrahu nedoberou.

Dobré je si v kajaku vysloveně lehnout, jako na gauči. Radost mi letos udělal jeden mikrocandát na smáčka. Krásná rybka. Jinak prozatímní skóre XX okounů 6 duháků 30-40cm a candátek za 3 vyjížďky. Odkaz na VIDEO.

Dobrý lov s kajaky vám přeje Jan Liska
www.kayakfishing.cz