Dělený Jerk - revoluce v nástrahách na přívlač

Jerk je nástraha bez lopatky, znal jsem jen několik nástrah s touto konstrukcí nejznámější Salmo - Slider a Faso, Water Scout - Slick a Bomber, Strike Pro, Savage Gear, atd. Tento typ nástrahy jsem bral jako výzvu, sice mi trvalo delší dobu, než jsem se s těmito nástrahami naučil pracovat, způsob vedení nebyl jednoduché, ale i přes první neúspěchy jsem se nenechal odradit a nakonec se mi na tyto nástrahy povedlo přelstít několik pěkných dravců.

Postupem času jsem začal odkládat staré dobré woblery s lopatkou a věnoval jsem se lovu jen na Jerky. Na jedněch závodech jsem spatřil něco pro mě neznámého, něco, co mi padlo hned do oka a říkal jsem si, že to musím mít. Byly to čtyř a pětidílné woblery typu jerk od japonské firmy Izumi.

Přívlač - Wobler Izumi a Prut Norstream

Dělený dokonale vyvážený wobler s velmi kvalitním provedením, perfektně propracované detaily, dělení za hlavovou částí, vybarvené slřele, do detailů propracované tělo a ploutve, pohyblivé tělo, které přesně kopíruje kořist všech sladkovodních dravců no prostě skvost pro oči.. O to víc jsem byl překvapen, když jsem viděl ukázku chodu této nástrahy. Musel jsem smeknout klobouk před precizností Japonců, je vidět, že nejsou machři jen na elektroniku, ale provádí i velmi kvalitní nástrahy na přívlač. No netrvalo to dlouho a už jsem měl pár kousků na otestování ve své krabičce.

Testování woblerů

První testování proběhlo hned o víkendu, kdy jsem zajel na jeden pstruhový rybník, vůbec jsem nechápal jakým způsobem pstruzi atakovali mojí nástrahu ( testoval jsem čtyřdílného woblera Izumi Shad Alive ve velikosti 5 cm a v barvě BS – duhák ), takové rány do nástrahy jsem opravdu nečekal. Dle vyjádření okolních vlákařů to nic moc nedělalo, ale já jsem si docela pěkně zachytal. První dojmy z této nástrahy byly opravdu fantastické. Neváhal jsem tedy a přesunul se na jiný revír v mém okolí, kde jsem se pustil do testování stejného typu, ale tentokrát ve velikosti 10,6 cm, sáhl jsem po plovoucím typu ve stříbrné barvě.

U vodní hladiny jsem zahlédl hejno ouklejí, nahodil jsem tedy poblíž tohoto hejna, oukleje se ihned rozjeli. Všiml jsem si, že se mi na navijáku udělala malá smyčka, začal jsem se tedy věnovat odstraněním smyčky. Zadíval jsem se zpět k místu, kde přistála moje nástraha ale jaké bylo moje překvapení, když mi kolem wobleru jezdilo hejno ouklejí a já nemohl poznat, která z ryb je vlastně ta moje, abych rozpoznal mého woblera, musel jsem lehce cuknout se špičkou prutu.

Přívlač - Woblery Izumi - štika chycená na jerk Přívlač - Woblery Izumi - Okoun chycený na jerk

Díky jejímu perfektnímu vyvážení je vidět na hladině pouze hřbet, uvedením do pohybu si myslíte, že na hladině plave nějaká ryba, wobler má velmi přirozený a realistický chod. Nejvhodnější použití plovoucí verze je v zarostlých partiích vodních toků, kde jsou predátoři schovaní mezi rostlinným porostem, jako hladinový wobler v místech, kde se dají použít jen nástrahy typu POP.

S woblerem se dají dělat fantastické věci, díky jeho tvaru a práce se špičkou prutu docílíte toho, že poskakuje na boku přes travnatý koberec, a odráží se rovnou plochou těla od trávy, což je velkou předností při lovu v otevřeném prostoru travnatého povrchu nebo ve velkých dírách v trávě. Plovoucí verzi doporučuji pro lov bolenů a štik na stojatých vodách, wobler lze použít i na mírně tekoucích vodách. Bohužel nelze použít na proudných tocích, v proudu wobler nepracuje, nástraha je strhávána proudem a má opravdu minimální možnost pohybu.

Nástrahy se provádí také ve velikosti 12 cm a 14 cm. Velikost 12 cm má typ Perh Alive v barvě okouna, který je vhodný pro lov větších okounů, candátů a štik, ve velikosti 14 cm je zase typ Shad Alive. Tyto větší velikosti jsou i velmi účinné při lovu štik v severských zemích jako je Norsko a Švédsko. Nástraha Vás určitě nezradí v chladných podzimních dnech, kdy jsou aktivity dravců zaměřené na větší kořist.

Rady a tipy pro kolegy rybáře

Pár malých rad pro kolegy rybáře, kteří se rozhodnou vyzkoušet tuto nástrahu. V zavislosti na technice a rychlosti vláčení může být pohyb velmi agresivni nebo velmi realisticky kolébavý. S woblerem se nechá pracovat různými technikami vláčení. Včetně nejjednodušší. Jednoduše nahodíte a přitahujete.

Přívlač - Woblery Izumi - Štika Přívlač - Woblery Izumi - Štika

Nejefektivěší způsoby lovu:

Přívlač - způsob vedení jerku  Přívlač - způsob vedení jerku

Samozřejmě lze kombinovat i tyto způsoby vedení, to záleží na fantazii každého rybáře.

Pohybující se wobler generuje vibrace, které můžete při vláčení cítit i v prutu. Tyto vibrace a obvykle zvuk vzbudí pozornost i méně aktivních dravců. U menších velikostí ( hlavně 5 a 8 cm ) doporučuji vždy používat lanko, bohužel se mě i mým kolegům stalo, že v místech, kde jsme nečekali štiku, překvapivě najednou drb a přišli jsme o nástrahu. Co je ještě horší, tak možná i o štiku, která se nemusela vypořádat v woblerem v tlamě. Je to jen na každém z Vás, jestli se rozhodnete vyzkoušet nějaké neokoukané novinky, nebo budete dále věřit svým osvědčeným nástrahám, já už nyní věřím nástrahám Izumi. Na tyto nástrahy jsem slyšel jen samou chválu, což mi potvrdili i někteří ligoví závodníci. Přeji všem mnoho rybářských zážitků s touto nástrahou.

Autor článku: Václav Lukeš (Chytrý rybář)